A sosit vremea caltunasilor!

Caltunasul, condurul-doamnei sau nemtoaica este o planta decorativa cataratoare cu flori viu colorate, intalnita de la inceputul anotimpului cald pana la sfarsitul toamnei. Alaturarea dintre varietatea cu flori portocalii, galbene, rosii sau albe si verdele crud al gazonului contribuie intotdeauna la obtinerea unui efect vizual remarcabil.

Pe cat este de frumoasa pe atat este de facila ingrijirea sa, dand satisfactie pana si celor mai lipsiti de experienta gradinari. Preferintele caltunasilor se rezuma la o iluminare buna si la un sol fertil bine drenat. Este bine de stiut ca amplasarea in umbra partiala nu compromite definitiv planta dar stimuleaza mai degraba dezvoltarea frunzelor decat a florilor.

Caltunasii se inmultesc primavara prin seminte culese in prealabil de la flori, cand acestea s-au uscat si se desprind usor. Semintele se planteaza la inceputul lunii mai, la circa 30 centimetri una de cealalta. Daca este vorba despre un soi catarator, distanta dintre ele trebuie sa fie dubla.

Caltunasul este totodata o planta comestibila care impartaseste ceva din parfumul aromat al anasonului. Frunzele si florile se pot folosi in salate dar numai daca nu au fost stropite cu solutii chimice. Frunzele au un gust picant si merg bine la sandwich-uri si salate de frunze combinate.

Partile aeriene ale plantei contin elemente cu actiune antibacteriana pe un spectru larg de microorganisme. In caz de conjunctivita si de alte afectiuni oculare ce presupun procese inflamatoare de sorginte microbiana, se recomanda spalarea ochilor cu o infuzie concentrata, preaparata din 2 linguri de planta uscata la 250 ml apa clocotita, lasata acoperita timp de 10 minute.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Fuctele de padure, printre principalele super alimente

    Fructele de padure au capatat recunoastere internationala in special datorita anumitor marci de sucuri. Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca nu exista modalitate mai simpla si sanatoasa de a profita de beneficiile lor decat consumandu-le ca atare.

  • Lucrari de gradinarit in luna august

    In lumina razelor de soare de sfarsit de vara, gradina este foarte “colorata”, incepand sa capete un aspect din ce in ce mai imbietor. Mai mult chiar, acesta reprezinta primul semn ca a sosit vremea recoltarii legumelor timpurii si ca se impun noi masuri de intretinere.

  • Ceai frantuzesc cu mere si scortisoara

    Toamna este vremea cand ne putem bucura cel mai mult de abundenta fructelor. Dupa o vara intreaga in care au fost mangaiate de razele soarelui, a sosit vremea recoltarii.

  • Nu aruncati samburii si coditele de cirese

    Dupa o lunga asteptare in care ne-am infruptat din poame exotice ori alte fructe autohtone achizitionate din comert, iata ca a sosit si randul cireselor sa faca parte din dieta noastra zilnica.

  • Piperul negru - condimentul cu proprietati medicale

    Ce este mic, negru, se gaseste sub forma de boabe sau macinat si este folosit frecvent de gospodine? Daca primul lucru care v-a sosit in minte este piperul atunci ati ghicit.


Warning: fopen(cache/f061c99c104cabb4cfdcb13bf85d8f34) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139