Nu aruncati samburii si coditele de cirese

Dupa o lunga asteptare in care ne-am infruptat din poame exotice ori alte fructe autohtone achizitionate din comert, iata ca a sosit si randul cireselor sa faca parte din dieta noastra zilnica. Ciresii impovarati din livada bunicilor sau intalniti pe cale sunt o adevarata ispita, atat pentru cei mari cat mai ales pentru cei mici.

Pledoaria pentru consumul de cirese vizeaza uneori doar calitatile gustative si terapeutice ale fructelor, scapandu-se din vedere elemente la fel sau poate chiar mai importante. 

Anul acesta nu va grabiti sa aruncati samburii si coditele de la cirese fiindca oricat de neinsemnate vi s-ar parea, ele pot aduce sanatatea multora dintre noi. Pentru a beneficia de nutrientii lor nu trebuie sa le consumati ca atare ci este suficient sa le intrebuintati in ceaiuri.

Coditele de cirese vor fi puse la uscat pe o coala de hartie intr-o camera bine aerisita fierite de razele directe ale soarelui. Cateva zile mai tarziu, dupa ce constatati ca acest lucru s-a intamplat, puneti-le in seculeti de panza.

Cozile de cirese contin saruri de potasiu, tanin, uleiuri volatile, saponine si flavonoide, fapt pentru care ceaiul are o excelenta actiune antiinflamatorie si diuretica Administrare: 1-2 lingurite  se adauga 200 ml apa fierbinte, se lasa acoperit 10 - 15 minute dupa care se filtreaza. Se beau trei ceaiuri pe zi cu 1/2 ora inaintea meselor principale.

Ceaiul din codite de cirese este un agent curativ exceptional in afectiuni precum sunt: bolile cailor urinare, bolile cardiace, artritism, arteroscleroza, celulita, colici renale si altele.

Samburii de cirese, sau mai exact miejii acestora, sunt recunoscuti pentru calitatea de a trata viermii intestinali. Pentru aceasta se pun intr-un vas cu otet de vin aproximativ 40-50 mieji, lasandu-se doua zile ca sa se umfle si sa absoarba nutrienti. Mancati 2-3 mieji de 4-5 ori pe zi timp de 2 saptamani, apoi luati o pauza de o saptamana si repetati inca o data tratamentul. 
 
Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/4bf5117cb644f07ef7740e86cd04c81e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139