Desert pentru zile festive. Cozonac cu migdale, alune si glazura de marmelada
In zilele festive si nu numai, bucatele preparate si mai ales desertul trebuie sa aiba menirea sa imbogateasca masa si sa raspandeasca o aroma imbietoare in toata casa. Asadar va propunem sa incercati o reteta de cozonac cu migdale, alune si glazura de marmelada.
Ingrediente necesare pentru aluat:
400 g faina
100 ml lapte
50 g zahar
50 g unt
25 g drojdie
20 g coaja rasa de lamaie
un praf de sare
1 ou proaspat
Pentru umplutura:
200 ml lapte
200 g migdale macinate
200 g alune
1 lingurita rasa de scortisoara
Pentru glazura:
100 g marmelada
20 ml zeama de lamaie
3 lingurite de apa
Modul de preparare:
Se pregateste mai intai aluatul.
Faina se cerne si se pune intr-un castron.
Cubuletul de drojdie se desface peste faina.
Se adauga zaharul.
Se pun si ouale.
Se mai pune si untul.
Drojdia se poate freca cu putin zahar si 50 ml de lapte.
Se pune si cantitatea ramasa de lapte impreuna cu oul si coaja rasa de lamaie peste faina.
Compozitia rezultata se framanta bine.
Se obtine astfel un aluat consistent.
Se lasa la dospit timp de 1-2 ore, la temperatura camerei.
Suprafata de lucru trebuie presarata cu faina.
Aluatul se imparte pentru fiecare tava.
Fiecare parte de aluat se intinde pe suprafata de lucru presarata cu faina.
Se formeaza o foaie.
Peste aceasta se adauga umplutura.
Apoi se ruleaza bine.
Umplutura se face din lapte cu scortisoara.
Peste acestea se adauga si migdalele macinate.
Se pun si alunele.
Se famanta bine pana devine o compozitie apoasa.
Aluatul umplut se pune in tava si se mai lasa sa creasca in ea timp de 25 de minute, langa un loc cald.
Tava se unge cu unt inainte de a o utiliza.
Se lasa la copt pana este gata rumenit.
Apoi se scoate din cuptor.
Marmelada se pune la fiert in 3 lingurite de apa.
Apoi se intinde pe cozonac glazura respectiva.
Peste aceasta glauzura se pune si putina zeama de lamaie.
Cozonacul se serveste cald sau cand s-a racit, in functie de preferinta dumneavoastra.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Cocktail tropical cu rom brun si suc de ananas
O bautura cu gust dulce si aromat de fructe tropicale si o baza solida de rom brun.
-
Cocktail de vara cu gin, castravete si fulgi de ardei iute
La prima vedere este un cocktail racoritor pentru zilele calduroase, dar cu iuteala fulgilor de ardei iute gustul final este surprinzator si plin de energie.
-
Piersicile Royal Majestic
Varietate de piersic foarte apreciata pentru fructele mari, grele, cu pulpa suculenta si dulce, de culoare galbena, Royal Majestic este un soi de origine americana cultivat extensiv pentru calitatea piersicilor si buna productivitate anuala.
-
Prajituri gustoase pentru masa de Revelion
Cu totii dorim ca masa din noaptea de Revelion sa satisfaca gusturile familiei si mai ales pe ale invitatilor.
-
Aperitive speciale pentru zile festive. Ciuperci umplute cu crema de branza
Un aperitiv delicios pentru zilele festive il poate constitui reteta de ciuperci umplute cu crema de branza. Ingredientele le gasiti in cele ce urmeaza: