Am o gradina organica ?

 Deseori gradinarii se intreaba daca au sau nu o gradina organica.  Si nu numai ei, se intreaba si cumparatorii din piete, iar cei mai multi au inceput sa nu aleaga fructele si legumele perfecte de pe tarabe.

Majoritatea celor care incep sa cunoasca tainele gradinaritului au aceeasi intrebare, in conditiile in care definitia termenului "organic" este inexacta pentru majoritatea celor care incep sa iubeasca tot mai mult plantele.

De asemenea, termenul "organic" este aplicabil in egala masura pentru legume, fructe si alte plante care cresc in cele mai multe gradini ? Si ce inseamna ecologic ?

In timp sensurile s-au mai schimbat, s-au contopit si ajuns sa insemne plante cultivate, conservate, pregatite fara utilizarea pesticidelor sau substantelor chimice.

Daca activitatea dumneavostra principala este cultivarea legumelor sau fructelor pentru comert, sunt o sumedenie de reglementari pe care trebuie sa le respectati inainte de a numi productia una organica. Acestea variaza de la o tara la alta insa in general nu sunt cu mult diferite intre ele.

Pamantul trebuie sa nu contina in compozitia sa reziduuri ramase dupa utilizarea pesticidelor chimice, fertilizatorilor sau altor tratamente. Acest lucru nu este valabil doar pentru un singur sezon de crestere. Pamantul trebuie sa fie curat timp indelungat pentru a putea fi numit si certificat organic.

In mod evident, detinerea unei gradini organice nu inseamna doar evitarea folosirii substantelor chimice pentru a stimula cresterea sanatoasa a plantelor. In fiecare moment trebuie sa va ganditi la plante si la solul care le faciliteaza cresterea. De asemenea nici terenul situat in apropiere nu trebuie neglijat.

Spre exemplu, daca aveti o livada cu pomi fructiferi si intentionati sa strangeti o recolta organica, telul dumneavoastra s-ar putea sa fie spulberat in cazul in care in vecinatate aveti o alta livada care este tratata chimic. Vantul va aduce si in zona dumneavoastra pesticidele, contaminand solul si pomii.

In acest context, pentru o gradina ecologica trebuie sa infiintati o bariera in jurul zonei de crestere care sa opreasca raspandirea substantelor chimice si asupra culturii dumneavoastra. Daca detineti ceva mai mult teren nu este dificil sa duceti planul la bun sfarsit. De cealalta parte, singura optiune pe care o aveti avand vecini care folosesc substante chimice, ar fi sa ii convingeti sa devina adeptii gradinaritului organic.

Nu in ultimul rand, plantele ecologice trebuie sa provina din seminte produse in mod ecologic.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni

    Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.

  • 3 idei pentru o gradina contemporana

    Sa aveti un loc al dumneavoastra unde sa va relaxati dupa o zi aglomerata la birou este un vis. O gradina cu un design contemporan unde sa socializati cu familia si cei apropiati este o idee minunata, usor de pus in aplicare.

  • Cum sa aveti o gradina organica

    Construirea unei gradini organice menita sa fie sanatoasa si productiva, presupune, in principal, luarea unei decizii din partea dumneavoastra cu privire la localizarea gradinii si la pregatirea acesteia pentru plantarea zonei respective.

  • Vreti sa aveti o gradina vesela intreaga vara?

    V-ati intrebat vreodata cum sa faceti sa aveti o gradina inflorita si viu colorata toata vara? Daca da si nu ati reusit sa gasiti raspunsul, acesta este foarte simplu. Trebuie sa urmati cativa pasi usori pe care nu toata lumea ii cunoaste.


Warning: fopen(cache/fd53000578fbecc17ff725dd4d2bf6b1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139