Arbustul Kumquat

Fortunella spp sau Kumquat este un arbust peren mic. Fructele sale sunt folosite ca decoratii sau conservate in siropuri si marmelade sau confiate. Sunt asemanatoare portocalelor mici, au coaja moale si subtire, aceasta fiind dulce si comestibila. Pulpa lor este acra.

Acesti copaci au o crestere lenta si rareori ajung la inaltimea de 3 metri.

Florile sunt de culoare alba si au un miros placut. Ramurile sunt verzi, inclinate si spinoase. Frunzele sunt simple, fin dintate la varf si au o culoare verde inchis.

Fructul arbustului Fortunella este rotund sau oval, alungit, iar cand este copt are o culoare portocalie, galbena sau rosie, in functie de soi.

Cojile acestui fruct sunt galben-aurii pana la rosu-portocalii si au o compozitie uleioasa.

Este nativ din sud-estul Chinei, din Malaezia tropicala, si face parte din genul numit Citrus.

Kumquat este cel mai rezistent arbust deoarece atunci cand temperaturile ajung sa scada sub punctul de inghet intra intr-o stare latenta. Nu inmugureste si nu infloreste pana cand vremea nu devine mai calda.

In climatele calde, acesti arbusti cresc mai repede si produc mai multe fructe. De asemenea, in decursul unui an, inmuguresc si produc fructe de mai multe ori.

Recoltarea fructelor se face atunci cand acestea au o culoare portocalie.

Cultivarea Fortunellei a fost preferata mult timp in mediul urban datorita peisajului pe care il ofera ca planta ornamentala.

Articole asemănătoare

 • Magnoliile Honey Tulip

  Soi mai rar intalnit de magnolie originar din Noua Zeelanda, cu flori mari in forma de cupa si un colorit interesant, un alb crem spre galben palid, Honey Tulip poate fi acel arbust ornamental ce devine repede piesa de rezistenta a gradinii sau o necesara completare pentru un spatiu verde unde se simte nevoia unui plus de eleganta si cromatica.

 • Magnolii Black Tulip

  O denumire inspirata pentru aceasta magnolie cu flori mari, in forma de cupe, de un violet inchis, catifelat, puternic, este o varietate care odata ajunsa la maturitate (cand arbustul va depasi cu usurinta 300 de cm inaltime, chiar mai mult daca are multa lumina si un sol bun) va domina categoric orice gradina, iar in perioada de inflorire este un adevarat spectacol de prospetime si culoare.

 • Fructul de kumquat. Ce trebuie sa cunosti inainte sa-l incerci?

  Cand numele unui fruct are sonoritate exotica, majoritatea romanilor devin foarte sceptici cu privire la gustul si calitatile sale. Romania este una din tarile unde preconceptiile culinare fac inca multe “victime”, indeosebi din cauza lipsei de informare.

 • Magia plantelor natural pictate toamna, in orice gradina

  Culoarea ruginie a frunzelor, specifica anotimpului tomnatic, este determinata de conditiile de mediu si predispozitie genetica. Punand problema altfel, daca spre exemplu arborele sau arbustul din gradina dumneavoastra nu detine chimia de baza pentru a produce frunze placut colorate la sosirea toamnei, nu puteti interveni cu nimic pentru a schimba acest lucru.

 • Gradini cu pyracantha

  Pyracantha, arbustul vesnic verde, este foarte indragit si datorita faptului ca rezista foarte bine temperaturilor de toamna-iarna. Nu este o planta deloc pretentioasa.


Warning: fopen(cache/ba3654ef1299282cd2707b08f25f7ed3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139