Armonia dintre pietre si flori

Orice gradina poate fi amenajata cu pietre, insa cei mai fericiti sunt proprietarii care au deja pe proprietatea lor o bucata mare de roca - ei pot amenaja fara probleme o gradina abrupta sau cu stancarie. Un mic deal din stanci puteti face oriunde, daca adunati intr-un loc pamantul scos din lac si puneti peste el bolovani, pietre, pietris si plantati printre ele plantele potrivite. Este foarte important sa aveti un plan inainte de inceperea lucrarilor la aceasta parte a gradinii.

 

flori plantate printre pietre

gradina cu pietre si plante specifice

 

Mai repede sau mai tarziu veti avea nevoie de acces la fiecare parte a gradinii, dar pentru aceasta e nevoie de trepte. Daca aveti planul, puteti incepe constructia traseului prin asezarea unor pietre. Acestea pot fi de diferite dimensiuni sau forme, formand baza plantelor.

 

In aceste locuri este indicat sa plantati arbusti pitici, care vor infrumuseta gradina cu stancarii. In aceste locuri nu este indicat sa plantati arbusti care cresc inalti. Aici veti gasi arbusti pitici, iarba, trestie, copaci pitici sau chiar brazi.

 

flori roz plantate pe un zid de piatra

 

Gradina cu stancarii nu are nevoie de mult compost. Exista plante alpine care, daca primesc prea mult ingrasamant, vor creste peste masura normala, lucru care nu este indicat. La inceput gradina trebuie plivita, dar cu timpul nu va mai fi necesar, pentru ca plantele din gradina cu stancarii nu vor mai lasa loc si pentru buruieni.

 

Bolile si daunatorii vor aparea numai daca nu ingrijim cum trebuie gradina. Toate aceste probleme pot fi evitate daca nu veti neglija intretinerea si daca va veti preocupa in permanenta de acest lucru. Astfel, nu intrati in panica daca aveti un teren pe care vreti sa amenajati o gradina. Pana la urma, poate iesi ceva frumos.

 

Nicoleta Oprea

Gradinamea.ro

februarie 2007

Articole asemănătoare

 • Laleaua Happy Generation – splendoare bicolora pentru cele mai frumoase gradini

  Varietate de lalea mai rar intalnita, dar foarte indragita de cunoscatori, Happy Generation iese in evidenta din prima clipa datorita culorilor puternice, contrastul dintre alb si rosu spre visiniu dand impresia de eleganta si rafinament, mai ales atunci cand (mai rar) la baza cupei apar mici pete galbene-portocalii.

 • Milady Rose

  Cu o inaltime de circa 25-30 de cm la maturitate si flori mari, rotunde, asemanatoare cu niste sfere de un roz palid, cu o forma si dispunere a petalelor ce ar aminti de mult mai cunoscutele crizanteme, Milady Rose este o varietate de ochiul-boului cu adevarat surprinzatoare.

 • Care este diferenta dintre bulbi si tuberculi?

  Primavara aduce in atentie notiuni pe care multa lume nu si le-a insusit atat de bine pe cat ar crede. Dovada ca multi, chiar si dintre cei preocupati de gradinarit, confunda deseori bulbii cu tuberculii.

 • 17 plante recomandate pentru acasa si locul de munca

  Oamenii iubesc plantele din varii motive dar, in general, pe primul plan sunt mirosul, culoarea, forma si functia lor decorativa. Ultimele studii ne-au demonstrat, totusi, ca la baza prieteniei dintre om si natura exista relatii mult mai complexe decat s-a crezut.

 • Vara profita de proprietatile florilor de levantica

  Levantica este o planta aromatica si medicinala din genul Lavandula, cu tulpini ramificate in tufa si flori albastre foarte parfumate. Originara din regiunile cu climat meditaranean, la noi se intalneste pe durata verii.


Warning: fopen(cache/7ad7617c8d6bb54fdb67e2b13b9568a8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139