Asmatuiul, un inlocuitor al patrunjelului

Asmatuiul este o planta erbacee, perena, intalnita pe teritoriul tarii noastre doar in nordul Moldovei si Ardeal, acolo unde conditiile i-au permis sa se dezvolte la umbra gradinilor sau padurilor rare.

Planta de origine eurasiatica cunoscuta si intrebuintata in scop alimentar inca din antichitate de catre vechii greci si romani isi gaseste loc pe mesele oamenilor chiar si in zilele noastre.

Este utilizata in salate, garnituri de legume, sau pe post de condiment alaturi de tarhon, busuioc si marar in sosuri si supe. Dealtfel mai este cunoscut ca inlocuitor de seama al patrunjelului. 

Desi in scop terapeutic se folosesc atat frunzele, fructele cat si lastarii floriferi, asmatuiul este apreciat indeosebi pentru frunzele sale amarui extrem de aromate. Acestea contin vitamina C, B1, B2, caroten, magenziu si alte saruri minerale de mare importanta in organismul uman.  

Semintele de asmatui se coc in mijlocul verii si contin cel mai mult ulei volatil si substante proteice dintre toate organele plantei.  Din aceasta pricina asmatuiul se bucura de o serie de calitati, fiind recunoscuta ca o planta cu proprietati diuretice, depurative, laxative si chiar anticanceroase.

Planta proaspata zdrobita si sucul obtinut in urma acestei "prelucrari" se folosesc pentru inalturarea inflamatiei dar si in cosmetica, pentru catifelarea pielii si intarzierea aparitiei ridurilor in regiunea perioculara.  De asemenea, constituie un bun remediu pentru tratarea frigurilor, ametelii si hepatitei.

Planta este interzisa proaspetelor mamici care alapteaza fiindca le poate micsora sau intrerupe lactatia.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Anemonele Pink Star

    Flori mici, delicate, in culori vii, perfecte pentru a delimita un spatiu al gradinii si pentru a aduce un plus de prospetime si noutate cromatica, aceasta varietate de anemone ofera privirii nu mai putin de trei nuante.

  • Sarmalute Yalanji. Reteta pentru zilele de post

    Despre postul Craciunului invatatura populara spune ca este un post al bucuriei. Cum l-am putea intampina altfel pe pruncul Iisus, ce se va naste in Betleem, decat cu sufletele si trupurile curate?

  • Cum recunosti mierea de calitate

    Apicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Mierea la popoarele antice din bazinul Mediteranei, cum si la cel al getilor numerosi din nordul Dunarii, era considerata un dar al zeilor oferit muritorilor.

  • Cele mai populare condimente indiene

    Mancarea indiana este deosebita fiindca in esenta reprezinta amestecuri de ingrediente si arome exotice.

  • Colectia de tandafiri din Parcul Prado, Montevideo

    Planta caracterizata prin multa eleganta si candoare, trandafirul este in zilele noastre oferit ca simbol al dragostei si ca un purtator al mesajelor romantice.


Warning: fopen(cache/e5746cfb3bdf4fd41c7453f43cecb5fe) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139