Asocierea vinurilor cu mancarea

 Asocierea vinului cu mancarea servita la o masa nu este deloc o operatiune usoara. Mai mult decat atat, ea nu este rezultanta unui hatar de moment sau a unei mode, fiind recunoscut faptul ca vinurile si mancarea trebuie sa-si sporeasca reciproc calitatile de care dispun.

Aceasta nu inseamna ca nu exista incompatibilitati, tocmai de aceea, modalitatea de a le cupla pe acestea tinzand sa devina o arta. Sa ne amintim doar de ceea ce spunea scriitorul Pastorel Teodoreanu, ca "respectarea compatibilitatilor dintre vin si mancare constituie un corolar al civilizatiei".

Este deja clar pentru toata lumea ca, atunci cand iti sosesc oaspeti, acestia nu trebuie pusi imediat la masa. Gazda va trebui sa serveasca ceva de baut, pentru ca atmosfera sa se insufleteasca putin, aperitivele pe baza de alcool, tuica sau rachiu, fiind deja obisnuite pentru romani. Ele nu trebuie, insa, sa fie foarte tari, asta pentru a nu fura din gustul vinului care va fi servit mai incolo.

Practic tuica sau rachiul au datoria si capacitatea de a deschide masa, ele trebuind sa fie insotite de o gustare, care sa includa branza, telemea, sau mini-sandwich-uri, eventual alune, saleuri sau masline.

Dupa aceasta introducere, se recomanda servirea ciorbei sau a supei, care sa stearga din amintirea mesenilor tuica si sa pregateasca introducerea vinului.

Pentru o masa obisnuita in familie, sunt de preferat anumite vinuri. Mai jos aveti o lista a lor, in functie de anotimpuri:

- primavara: vin pelin alb sau rosu, sau vin sec superior alb;

- vara: vinurile seci, acrisoare, moderat alcoolice;

- toamna: vinuri tinere, total fermentate, usor dulcege;

- iarna: vinurile rosii si mai tari, care incalzesc si tonifica organismul;

Conform traditiei castigate si studiilor facute, ordinea in care se servesc vinurile in timpul mesei este urmatoarea:

- vinurile usoare inaintea celor tari;

- vinurile seci si apoi cele dulci;

- se debuteaza cu cele albe si se continua cu cele rosii;

- vinurile noi si apoi cele vechi;

- daca vinul nu se schimba, atunci se va schimba macar anul de recolta;

- la antreuri se servesc vinuri albe, seci, usoare, tinere, dar se pot servi si spumante;

- la ciorbe, borsuri si supe nu se recomanda deloc consumul de vin;

- cu orice fel de peste se bea vin alb sec, cu cat pestele este mai gras cu atat vinul trebuind sa fie mai acid;

- carnea de pasare se asociaza cu vinurile albe, seci, de calitate aleasa;

- carnea de vaca si cea de porc, mai ales daca este servita la gratar, trebuie insotita neaparat de vinuri rosii vechi;

- vanatul de orice fel se va servi cu vinuri rosii seci vechi, de inalta calitate;

- branzeturile, care premerg desertul, se servesc cu vinuri rosii vechi, seci, alcoolice, iar branzeturile fermentate cu vinuri rosii alcoolice, cu nerv;

- la prajituri, creme, cozonac si tort se vor oferi vinuri dulci sau aromate;

- pentru a incheia o masa, o cafea calda este exact ce trebuie, care se va servi cu un distilat vechi de vin (coniac) sau cu rachiu de fructe, visinata sau lichior;

Vinul nu se va da niciodata peste cap. Aceasta este o dovada de primitivism, ca si o lipsa de politete in ceea ce priveste degustarea si servirea vinurilor. De aici incolo, speram sa va descurcati si sa alegeti asa cum se cade vinurile care vor insoti masa dumneavoastra, indiferent daca aceasta este una in familie, sau una la care se vor aseza prietenii si cunostintele dumneavoastra.

Articole asemănătoare

 • Prepara doua specialitati arabesti in post: Falafel si Humus

  Produsele cu specific arabesc, realizate fara carne, au fost asmiliate de piata romaneasca intr-un timp remarcabil, fiind asociate in general cu mancarea de post.

 • Medicii atentioneaza: zaharul este cel mai periculos drog

  In contextul de astazi zaharul alb, rafinat, ar putea fi clasificat drept un “nou drog”, potrivit medicilor din vestul Europei, iar aceasta doar din pricina amenintarilor majore pe care le aduce organismului.

 • Paine de casa cu masline verzi si capere

  O paine de casa cu arome mediteraneene puteti obtine daca preparati reteta de paine de casa cu masline verzi si capere.

 • Cum asociem culturile de legume?

  Legumele au devenit o cerinta de baza pentru alimentatia zilnica, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere.

 • Cum evitam indigestia de Pasti?

  Luminata Sarbatoare a Invierii, cea mai importanta pentru intreaga crestinatate, este pe cale sa ne aduca primavara si in suflete ca in toti anii. Parinti, bunici, copii si prieteni vom petrece laolalta adunandu-ne la casa parinteasca pentru a povesti si a ne desfata cu bunatatile pregatite cu multa dragoste.


Warning: fopen(cache/d9ae32ebbead397ae1646ed9cd0b6566) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139