Cum asociem culturile de legume?

Legumele au devenit o cerinta de baza pentru alimentatia zilnica, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere. Se cuvine asadar sa cunoasteti recomandarile noastre, atunci cand va propuneti sa asociati culturile de toamna, pentru rezultate favorabile.

Anul legumicol incepe cu aproximatie la data de 1 septembrie. Pentru culturi asociate pe teren neacoperit, se folosesc: spanacul, ridichile, salata, ceapa si usturoiul verde. Numai ridichile de luna se cultiva pentru a fi consumate inainte de inghet, restul vor fi recoltate primavara devreme, in anul urmator.

Toamna, cateva dintre soiurile indicate pentru culturile asociate sunt: Matador (la spanac), Polul Nord (la salata), Rosia cu varf alb (la ridichi) si ceapa de Macau.

Intre 1-5 spetembrie se pregateste semanatul spanacului si rasadnita pentru producerea rasadului de salata de toamna. In nordul Romaniei si zonele reci, semanatul se face in a doua jumatate a lunii august pentru ca rasadul sa aiba vreme sa devina suficient de viguros pentru a trece iarna.

In cazul in care se stabileste asocierea spanacului cu ridichile de luna, culturile trebuie semanate in acelasi timp. Avanda perioada de vegetatie cuprinsa intre 40 si 50 zile, ridichile pot elibera solul cam pe la jumatatea lui Brumarel.

La 1 octombrie, pe intervalul dintre 2 randuri de ridichi si spanac, se planteaza rasadul de salata care ar urma sa fie protejat de frunzele acestora vreme de 15 zile. La sfarsitul lunii octombrie, pe mijlocul brazdei dintre cele doua randuri de salata, se planteaza in cele din urma ceapa de stufat.

Acum pe la inceputul lunii noiembrie, inainte sa vina inghetul, dupa plantarea stufatului se da o prasila superficiala in scopul afanarii solului. Este cunoscut indeobste ca aerul din sol contribuie la pastrarea caldurii.

Spre sfarsitul aceleiasi luni, fiindca temperatura aerului continua sa scada, este necesar sa se protejeze culturile asociate de legume, acoperindu-le cu un strat nu foarte gros de frunze si paie. Este eficienta si protejare cu polietilena daca acest lucru se realizeaza corespunzator.   

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Sufleu de legume

    Un sufleu de legume potrivit pentru zilele reci.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Delicii de Paste. Pulpa de miel la cuptor cu mix de legume

    Printre atatea delicii speciale pentru sarbatorile pascale, se numara si reteta gustoasa de pulpa de miel la cuptor cu mix de legume.

  • Sosuri delicioase de casa. Sos de legume cu ghimbir

    Un sos pregatit in casa confera savoare mancarurilor preferate. Va propunem sa incercati reteta de sos de legume cu ghimbir.


Warning: fopen(cache/5034390e6b22fb5111acf0df10e4cba0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139