Bonsaiul, istorie si arta cu insemnatate in case si gradini

 Este aproape imposibil ca unei persoane sa nu-i placa minunatul copacel ce poarta denumirea bonsai. Acesta poate oferi oricarui camin un aer distins, parca din vremurile de odinioara, iar in gradini orice privire este atrasa de minunatul copac in miniatura ce ne aminteste ca arta nu a pierit intr-un secol al tehnologiei.

Bonsaii au aparut in China acum mii de ani si erau mai mult decat niste simpli copaci crescuti intr-un vas sau intr-o tava. Erau o arta, iar aceasta purta numele pun-sai. Primele exemplare aveau frunze mici, trunchiuri contorsionate, ramuri ce cresteau in forme ciudate, iar uneori micii copacei luau forme de animale.

Japonezii au imprumutat arta bonsaiului de la chinezi, in perioada Kamakura (1185-1333), prin Buddhismul Zen care s-a raspandit in perioada mentionata in toata Asia.

Intr-un timp scurt bonsaiul a devenit un simbol al prestigiului, aristocratiei si totodata a ajuns sa detina semnificatii majore in cultura generala.

Arta si filosofia bonsaiului a trecut prin schimbari majore, ajungand intr-o vreme ca pentru japonezi sa reprezinte o fuziune intre obiceiurile si credintele vechi si cele noi. Intr-un manuscris din vremea dinastiei Kamakura scria ca "placerea de a gasi si aprecia contorsiunile copaceilor din tavi inseamna sa iubesti diformitatea".

In jurul secolului al XIV- lea micul copacel era vazut ca o forma de arta rafinata, intrand triumfator in inalta societate nipona. De la simplul bonsai crescut intr-un ghiveci, copacul in miniatura a ajuns o opera de arta pe care doar cei cu o situatie materiala buna puteau sa si-o permita. Astfel acesta a ajuns sa fie expus in mai toate marile case japoneze, rezistand foarte bine la schimbarile de clima.

In timp s-au dezvoltat si perfectionat noi metode de a tunde planta, aceasta capatand astazi noi forme si intelesuri, scopul final fiind cel de a aduce in gradini si camine caldura orientala si cunostintele unei culturi vii.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu iaurt grecesc, ghimbir si suc de ananas

    O reteta pentru o bautura sanatoasa, cu iaurt grecesc proaspat si cremos, putin ghimbir pentru acele note usor picante si suc de ananas, dulce, parfumat, exotic. Folositi de preferinta ananas proaspat pentru suc si pentru cubuletele savuroase.

  • Smoothie simplu cu iaurt si lamaie

    Racoritor si proaspat, cu note intense de citrice arse de soare si gust de iaurt cremos, este un mic dejun sau o gustare sanatoasa, incarcata de vitamine. Si in plus hidrateaza, da energie si satisface pofta de dulce, asa ca poate fi folosit si in curele de slabire. Nu uitati de acel plus picant de la final.

  • Sos de portocala cu ghimbir, otet si zahar

    Il intalnim cel mai adesea in retetele de inspiratie asiatica, un sos dens, cremos, cu note picante si dulcegi, aromat si acoperind legumele sau carnea si oferindu-le un gust puternic si seducator. Usor de facut si acasa, pastrand pe cat posibil reteta generala si inovand dupa gust si ingredientele disponibile. La final trebuie sa fie in acelasi timp dulce si acrisor, putin iute si folosit cald, chiar fierbinte.

  • Plantele aromatice in bucatarie

    Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.

  • Galuste cu spanac in sos alb

    O reteta culinara cu un aspect deosebit si cu un gust imbietor este cea de galuste cu spanac in sos alb.


Warning: fopen(cache/e9857aa0384d8cf5268a106d8d0eba41) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139