Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Rusiei

Marile bucatarii ale lumii sunt caracterizate prin originalitate, prin gusturi si arome unice, si mai ales prin retete mostenite din vechime, devenite traditionale pentru acele spatii. Nu era posibil ca asemenea obiceiuri culinare sa nu apara in estul Europei, pe teritoriul Rusiei de astazi, unde oamenii s-au ocupat din cele mai vechi timpuri cu agricultura si cu vanatul.

Un proverb din popor afirma: "Kasha este mama noastra, iar painea de secara tatal nostru". Obtinuta din fulgi de ovaz si servita de obicei la masa de dimineata, atat de cei mici cat si de adulti, kasha a fost si va ramane mancarea traditionala a rusilor.

Tuturor ne place borsul, pentru ca este gustos si elimina senzatia de greata dupa petrecerile copioase. Acest preparat, privit in vestul continentului cu suspiciune, se bucura la el acasa de toata cinstea cuvenita. Fiindca s-a raspandit cu repeziciune la celelalte popoare est europene, inclusiv Romania, borsul poate fi considerat unul dintre cele mai populare preparate rusesti.

Aplecarea rusilor catre supele calde, explicabila dealtfel prin natura climatului lor, este dovedita prin existenta celor sapte tipuri traditionale existente: shchi (supa cu varza), ukha (supa de peste), rassolnik, solyanka, botvinnik, okroshka si tyurya. Preparatele calde, numite si "fierturi", au aparut in bucataria ruseasca inca din perioada antica. De asemenea, supele reci isi au locul lor, de pilda, acroshka este una dintre cele care se servesc in zilele de vara cu mult soare.

Blini, bunatate cu radacini precrestine

La orice restaurant, daca va este greu sa decideti intre atatea preparate pe care nu le cunoasteti, intotdeauna blini vor fi o alegere de succes. Aceste clatite speciale cu umplutura de gem, branza, sirop de ciocolata etc, sunt servite in legatura cu un moment important al anului: sosirea primaverii. Denumirea la singular inseamna in slava veche "sa moara", ceea ce denota ca avea legatura cu disparitia raului si intunericului in ritualurile precrestine. Traditia a fost adoptata mai tarziu de credinciosii ortodocsi.

Zakuska ruseasca, altceva decat zacusca romaneasca...

Nu va lasati indusi in eroare de interesanta asemanare, rusii desemneaza prin acest cuvant micile gustari, sau un anumit tip de aperitiv care se serveste impreuna cu sampanie sau vodka. Cateva tipuri traditional de zakuska sunt: icrele cu unt pe paine coapta, heringul in saramura sau legumele marinate. Daca va intereseaza si alte curiozitati ce tin de limbile rusa si romana, aflati ca indiferent cat de putin ati stapani-o pe cea dintai, veti sti cel putin sa comandati ikra si smetana, adica icre si smantana.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Slovaciei

    Traditia gastronomica slovaca este recenta fata de cea a altor popoare, de aceea sa nu va mire daca rafinamentul nu atinge cotele cu care v-ati obisnuit in tari precum Franta sau Italia.

  • Bucate irlandeze. Tocana traditionala irlandeza

    Bucatele traditionale irlandeze se caracterizeaza in primul rand prin simplitate. Va propunem o mancare gustoasa - tocana traditionala irlandeza - care se pregateste de obicei de ziua Sfantului Patrick, celebrata pe 17 martie.

  • Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Cehiei

    Bucataria traditionala a Cehiei nu este cea mai dietetica, totusi, nu poti ramane complet indiferent la bunatatile care insotesc renumita bere ceha.

  • Mierea: proprietatile aurului lichid

    Mierea apartine celor mai vechi alimente traditionale ale omenirii. Acest lucru nu se datoreaza doar gustului, ci si proprietatilor

  • Papricas ardelenesc de pui cu galuste si verdeata

    Bucatele traditionale romanesti se inscriu, de cele mai multe ori, in fruntea listei preparatelor culinare preferate, alaturi de cele din bucataria internationala. O asemenea reteta delicioasa romaneasca este papricasul ardelenesc de pui cu galuste si verdeata.


Warning: fopen(cache/ebc5ead8950fa7178a6b8cc911c0e6bb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139