Cateva motive pentru a manca spanac

Spanacul a capatat in ochii copiilor o aura eroica, fiind cel care oferea personajelor din desene animate forta sa invinga intotdeauna raul. In viata de zi cu zi lucrurile se petrec mai discret, si totusi la nivel celular au loc adevarate minuni care intrec adesea  si puterea imaginatiei noastre.

Iata asadar, cateva dintre lucrurile pe care ar trebui sa le cunoastem cu mic cu mare despre spanac pentru a fi motivati sa-l includem in alimentatia  familiei noastre.  Spre norocul tuturor este o planta fara nevoi speciale, cu o larga arie de raspandire, fapt care o face accesibila oricui. Pentru a ne bucura de proprietatile sale binefacatoare este preferabil sa consumam spanacul crud in salate sau macar fiert.

Avand un continut scazut de calorii si foarte multe vitamine si minerale, frunzele proaspete de spanac constituie unul dintre cele mai nutritive alimente din cate exista in lume. Altfel spus, in situatia in care urmati o dieta stricta pentru a pierde in greutate nu este nevoie sa renuntati la spanac ci din potriva, sa ii acordati o si mai mare atentie.

Daca ar fi sa intocmim o lista cu toate substantele nutritive pe care le contine rezultatul ar fi impresionant, motiv pentru care le vom aminti doar pe cele mai importante: vitamina K, vitamina A, magneziu, acid folic, vitamina C, vitamina B2, vitamina B6, potasiu, mangan, fier si calciu. In plus, este o sursa buna de la care beneficiem de seleniu si acizi omega 3.

Cercetatorii au descoperit in cazul acestei plante cel putin 13 tipuri de flavonoizi, compusi antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si cancerului. Acidul folic ajuta la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos iar magneziul reduce tensiunea arteriala acolo unde este necesar. Artrita, migrenele, osteoporoza, astmul, toate sunt prevenite sau combatute de substantele nutrivie cu proprietati anti-inflamatorii din spanac.
 
Rezultatele studiilor efectuate au mai aratat ca exista o stransa legatura intre consumul de spanac si sanatatea trupului si a mintii celor tineri si varstnici deopotriva.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

    Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase

  • Solutii naturiste pentru un somn mai bun

    Ceaiul de musetel (cu sau fara miere, dupa gust) este unul dintre cele mai des intalnite remedii naturiste, fiind folosit pentru a calma durerile usoare de gat si dinti, pentru a calma si relaxa intregul organism si mai ales sistemul nervos, dar si pentru a regla digestia. Dar o cana de ceai de musetel caldut bauta cu 20-30 de minute inainte de ora de culcare ar putea sa va ajute sa aveti un somn mai adanc si mai odihnitor.

  • Cinci motive pentru care este bine sa bei suc de morcovi

    Cu multa vitamina A, C si antioxidanti, sucul proaspat de morcovi (simplu, cu putina miere sau cu putin suc de portocale) este foarte bun pentru a intari sistemul imunitar, mai ales in apropierea anotimpului rece, cand apar si gripele de sezon.

  • Sapte trucuri pentru a pastra florile proaspete mai mult timp

    Odata puse in vaza florile nu vor rezista la nesfarsit, si dupa doar cateva zile multe dintre ele isi pierd prospetimea si frumusetea. Chiar daca nu le veti putea pastra pentru totdeauna exista cateva mici trucuri simple pentru a va bucura mai multa vreme de culorile vii.

  • Fructul de guava – cateva motive pentru a-l introduce in alimentatie

    Daca in Europa se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava, proverbul ar trebui sa fie “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”. Guava are o coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz.


Warning: fopen(cache/f561fc94041bbe196e8452299b90a8f1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139