Cateva semnificatii despre soare si gradina

 

 Pe pliculetele de seminte sau pe etichetele ce insotesc plantele sunt mentionate conditiille favorabile pentru dezvoltarea acestora.

 

Ce inseamna clar termeni ca soare din plin, partial umbra si alti termeni de gen? Astfel de intrebari sunt foarte importante pentru ca plantele au diferite nevoi de soare si lumina si daca doriti sa aveti o gradina perfecta in care sa se armonizeze toate tipurile de plante atunci trebuie sa stiti exact ce inseamna.

 

In general toate plantele pe care le cumparati au instructiuni precise legate de frecventa udarii si expunerea lor la soare. Evident nu se poate masura cu exactitate expunerea la soare pentru ca exista si zile cu nori sau zile caniculare cand temperaturile sunt foarte ridicate chiar si la umbra.

 

Definitiile urmatoare sunt in general acceptate ca standard pentru a determina expunerea la soare pentru plantele din gradina.

 

Astfel soare din plin inseamna cel putin 6 ore de lumina solara directa pe zi. Cu cat mai mult soare avem cu atat plantele care iubesc aceste conditii, sunt mai fericite. Evident tineti cont ca vor trebui ajutate printr-o irigare suficienta si regulata pentru a face fata caldurii.

 

Termenii ca soare partial sau umbra partiala inseamna cam 3-6 ore de soare in fiecare zi, de preferat dimineata si dupa-amiaza, imediat dupa pranz. Acesti doi termeni se refera  la  timpul de expunere, totusi daca o planta este catalogata ca preferand soare partial atunci inseamna ca se poate adapta si cu minimum de soare, iar daca este catalogata ca preferand umbra partiala inseamna ca dupa-amiezele va prefera umbra unui copac sau va trebui plantat spre estul gradinii sau al unei cladiri pentru a nu fi ofilita de soarele de dupa-amiaza si caldura intensa.

 

Termenul de soare difuz este asemanator cu cel de umbra partiala si se refera la soarele care reuseste sa se strecoare printre frunzele sau crengile unor copaci sau pomi din gradina. Sunt destule specii de plante care cresc foarte bine in umbra acestor copaci, deci le puteti planta pe langa tulpinile lor. Astfel plantele vor avea destula umbra dar si suficienta lumina.

 

Termenul de umbra totala se refera la o durata de cel mult 3 ore de soare direct in fiecare zi, restul perioadei fiind lumina filtrata de copaci. Deci umbra totala nu inseamna soare deloc, ci doar mai putin soare direct si lumina filtrata. Stiati ca ciupercile sunt printre putinele plante care pot trai si se pot dezvolta fara soare? In rest toate plantele au nevoie macar de cateva ore de soare direct pe zi pentru a supravietui.

 

www.gradinamea.ro

 

Articole asemănătoare

 • Crinii Gran Paradiso

  Soi asiatic usor de remarcat datorita florilor sale mari, de un rosu intens in diverse nuante (in functie de soare si varsta plantei), acest crin este ideal pentru gradini sau parcuri, dar si pentru buchete sau aranjamente florale pretentioase.

 • Merele Champion

  Soi de mar rosu cu fructe mari, gust dulce-acrisor, productivitate anuala ridicata si o buna rezistenta naturala in perioadele geroase, Champion este o buna alegere pentru culturile intensive sau pentru a planta doar cateva exemplare in livada sau gradina.

 • Caisul Compacta

  Caisul Compacta va avea nevoie de un sol fertil, cu drenare buna, cat mai mult soare si un loc unde sa nu bata curentii reci de aer, si se adapteaza la fel de usor in gradina, sera sau, de ce nu, intr-un ghiveci de mari dimensiuni daca vreti sa il amplasati pe o terasa unde are destula lumina.

 • Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce

  Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.

 • Ce trebuie sa stim despre pamantul din gradina

  Un pamant sanatos si roditor reprezinta intotdeauna premisa pentru plante care se dezvolta frumos si care ne incanta privirea prin frumusetea lor. Trebuie sa luam insa cateva masuri pentru ca pamantul


Warning: fopen(cache/5a46460117875f0f4f1aa73852761652) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139