Cele mai frumoase 7 gradini botanice din lume

Cele mai multe orase importante din lume adapostesc cate o gradina botanica, fapt justificat de importanta acestora pentru cercetare si pentru publicul care, altfel, nu ar fi avut prilejul sa descopere complexitatea universului vegetal. Va propunem o incursie prin 7 dintre locurile remarcabile de pe planeta albastra.


7. Versailles, Franta
Gradinile Versailles ocupa 800 ha si au fost construite de Andre Le Notre. Pe langa straturi de flori, peluze ingrijite, lacuri ornamentale si sculpturi, un alt factor ce contribuie la unicitatea lor sunt fantanile din vremea lui Lois XIV.

6. Gradina Botanica din Singapore
Considerata una dintre cele mai frumoase gradini botanice din lume, Gradina Botanica din Singapore a luat fiinta in 1859. Acopera in prezent 128 hectare. Chiar in centrul sau, in punctul cel mai inalt infloresc peste 60,000 de orhidee multicolore. 

5. Villa D’Este, Italia
Villa D’Este se remarca prin alei de-a lungul carora rasar sute de fantani, dar si statui ori flori. La fel ca si celelalte arte, gradinaritul a fost “reinviat” in perioada Renascentista, un bun exemplu fiind Villa d'Este, Tivoli.

4. Villa Ephrussa de Rothschild, Franta
Desi mica, gradina concentreaza o sumedenie de maslini, flori de levantica si alte plante provenite din Spania si Japonia ce ii confera trasaturi exotice.

3. Stourhead Warminster, Anglia
Pentru aristocratia britanica din secolul  XVIII, tot ce era clasic era intotdeauna frumos. In Stourhead, natura mijloceste evadarea oamenilor in epocile apuse. Spectacolul incepe primavara si se continua pana la inceputul verii cu florile de azalee.

2. Gradina Wangshiyuan, China
Aceasta gradina botanica se gaseste in sud-estul Chinei si a fost proiectata in timpul Dinastiei Song. Este un amestec elegant de pavilioane si formatiuni vegetale importante, specifice tarii (bambusul).

1. Sans Souci Potsdam, Germania
Frederic cel Mare al Prusiei a construit alaturi de palatul sau rococo acest spatiu pentru a se recrea pe timp de vara.  Gradina Sans Souci poseda o varietate mare de flori, o casa chinezeasca pentru ceai, sculpturi decorative si statui ale unor figure marcante ale antichitatii.

Sursa foto: wikipedia

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Clairin, romul pur pentru cunoscatori

  Originar din Haiti si produs in cele cateva sute de distilerii artizanale (nu putine dintre ele pastrand cu grija si gelozie secretele de fabricatie transmise de la o generatie la alta), clairin este unul dintre cele mai pure tipuri de rom din lume, facut in maniera traditionala de multa vreme si foarte apreciat de cunoscatori.

 • Camelia Red, rafinament nipon in gradina

  O varietate de camelie japoneza de un rosu catifelat, matasos, si inflorescente cu aspect de o eleganta geometrica, acesta camelie Red este de departe una dintre cele mai frumoase alegeri pentru gradini, fiind rezistenta, usor de intretinut si mai ales incantatoare.

 • Trandafirii galbeni Friesia

  Soiurile de trandafir cu inflorescente de un galben curat, intens, sunt mai greu de gasit in florarii si gradini, iar dintre cele disponibile Friesia este de departe unul dintre cele mai frumoase.

 • Cardamomul in alimentatie

  Cardamomul este una dintre cele mai vechi si pretioase mirodenii din lume. Din acest motiv este si una dintre cele mai scumpe, dupa sofran, vanilie si trufe.In Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca si condiment pentru mancarurile dulci, dar si ca aroma traditionala in ceai si cafea.

 • Cele mai frumoase parcuri din Paris

  Numarand peste 400 de parcuri, Parisul merita titlul de cea mai “verde” capitala din Europa. Scuarurile, gradinile si parcurile sunt cele trei forme pe care le imbraca spatiile verzi in orasul romantismului.


Warning: fopen(cache/b80c35ffe810ef4157b3f3be11a00050) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139