Cele mai populare mituri despre cactusi

 

 Plantele suculente si cactusii sunt cateva dintre speciile vegetale in jurul carora s-au tesut de-a lungul timpului cateva mituri importante, intalnite si astazi pe scara larga. Unele dintre acestea au avut parte de atata popularitate incat au fost preluate si sustinute  chiar de unii specialisti.

 

Ca adevarati iubitori de plante, fiecare s-a interesat cu privire la ingrijirea cactusilor care ne infrumuseteaza casa. In felul acesta am luat contact cu primul si cel mai cunoscut mit, conform caruia plantele amintite nu au nevoie niciodata de apa sau ca necesita o cantitate extrem de mica.

 

Confuzia vine din faptul ca in mediul lor natural cactusii pot tolera lipsa precipitatiilor pentru o perioada foarte lunga de timp, comparativ cu alte specii de plante, insa acest lucru se datoreaza unor adaptari la mediul arid in care se gasesc. Cactusii din zonele desertice prezinta radacini foarte bine dezvoltate care patrund pana la sursele de apa freatica si un mecanism prin care retin roua, ceea ce demonstreaza ca nu duc totusi lipsa de umiditate.

 

Dupa cum intuiti probabil, nu acelasi lucru se poate afirma despre cactusii de apartament. Intrucat dezvoltarea radacinilor acestora este limitata de dimensiunile ghiveciului iar posibilitatea de a capta roua este inexistenta, cactusii de apartament necesita periodic asemenea oricarei plante, aportul vital de apa.

 

Un alt mit care circula spune ca plantele suculente si cactusii infloresc o data la o suta de ani. Nici acest aspect nu este fondat stiintific. In afara catorva cazuri exceptionale, speciile vegetale comune au un ritm de viata mult mai accelerat.

 

De asemenea se crede uneori ca au intotdeauna nevoie de temperaturi ridicate pentru a supravietui si ca nu reusesc sa tolereze frigul. Daca impartasiti aceasta opinie trebuie sa va contrazic din nou.

 

In timpul sezonului rece cactusii intra in repaus hibernal fiind chiar recomandat sa fie tinuti la temperaturi scazute. In functie de specie acestia tolereaza cu succes valori cuprinse intre -20 si 10 grade Celsius. Daca nu cunoasteti ce specie posedati, pentru a tine planta in afara oricarui pericol asigurati-i ultima temperatura mentionata.

 

Din primavara  pana la sfarsitul verii acestia vor intra din nou in ciclul de crestere, motiv pentru care au nevoie de cat mai multa lumina solara (cel putin 6 ore/zi), caldura si apa.

 

Inlaturand informatiile eronate care v-au creat o imagine falsa despre cactusi, veti reusi sa intelegeti principiile functionarii lor si modul in care le puteti asigura o viata lunga si sanatoasa. 

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Savuros, cu o culoare atat de frumoasa ce evoca jadul din indepartata China si excelent baut simplu, cu zahar sau miere, dar si in limonada sau diverse retete de cocktail, ceaiul verde este una dintre cele mai populare si mai sanatoase bauturi, indiferent de anotimp.

  • Strugurii Pinot Noir

    Unul dintre cele mai populare si apreciate soiuri de struguri din care se fac vinuri de calitate, Pinot Noir se cultiva intensiv in Europa, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda, iar in tara noastra aceasta varietate de vita-de-vie se intalneste in podgorii cu traditie precum Dragasani, Dealul Mare, Murfatlat si altele.

  • Fructe pentru un sistem imunitar puternic

    Merele: rosii, galbene sau verzi, indiferent de soi sau de marime, merele sunt unele dintre cele mai populare fructe, si pe buna dreptate. Au multa vitamina C, gust placut, intaresc sistemul imunitar, au fibre si putine calorii, aduc relativ usor senzatia de satietate.

  • Scortisoara si povestea ei

    Cu aroma ei pe care o recunosti imediat, transformand orice reteta cu notele sale exotice, scortisoara nu este una dintre cele mai populare si indragite mirodenii din arta culinara, dar si una dintre cele mai vechi. Mentionata in mai multe randuri in Vechiul si Noul Testament, era folosita in Egiptul Antic (unde era mai valoroasa la un moment dat decat aurul) in ritualurile de imbalsamare, fiind considerata ca avand origine sacra.

  • Prunele President

    Varietate de prun cu productie foarte buna si fructe mari, cu gust dulce, pulpa zemoasa si moale, arome intensa, President ramane unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri, relativ usor de ingrijit si intretinut pentru o cultura de pomi fructiferi, fie ca este vorba de cateva exemplare in gradina, fie de o livada de mai mari dimensiuni.


Warning: fopen(cache/0fa6ef14af5e62760edb84ead6843313) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139