Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica)

Hepatica este un gen de plante erbacee perene, originare din Europa Centrala si de Nord, Asia si nord-estul Americii. O varietate intalnita doar in muntii romanesti si in interiorul arcului Carpatic este Hepatica transsilvanica, floare de o deosebita gingasie.

La noi in popor, planta poarta denumirea de Crucea voinicului sau Trei crai. Ca o curiozitate, numirea de hepatica provine de la asemanarea frunzelor trilobate cu ficatul uman.

Asemenea florilor de colt, Crucea voinicului este foarte rara si iubeste clinele montane greu accesibile. Cateva dintre adaptarile impuse de conditiile de mediu sunt: inaltimea mica sau medie (circa 20 cm), radacinile adanci, puternice si rezistente la forta mecanica dezvoltata de apa in scurgere, toleranta la soluri pietroase si calcaroase.

In ciuda asteptarilor, Crucea voinicului poate fi compatibila si cu gradinile decorative. Este recomandata, insa, cultivarea sa la umbra deasa a arborilor. Florile de Hepatica transsilvanica apar de la sfarsitul lunii februarie, pana aproximativ in luna mai.

Fiind putin cunoscuta, si in consecinta mai putin apreciata, Crucea voinicului a scapat de culegerea nerationala a oamenilor. Numarul de exemplare a scazut totusi in anii fara zapada, planta murind din cauza inghetului uscat.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Lemnul Domnului in medicina naturista

    Ca planta medicinala este recomandata in cazurile de insuficienta hepatica, usureaza digestia, ajuta la reducerea intensitatii migrenelor si poate fi folosita si ca adjuvant in cazul durerilor reumatismale.

  • Sfaturi pentru un gradinar incepator

    Flori recomandate unui gradinar incepator: floarea-soarelui, carciumaresele, craitele, sangele voinicului, panselutele, sporul casei, condurul doamnei, muscatele, trandafirii.

  • Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

    Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.

  • Parcul National Rodna

    Parcul National Rodna se intinde pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava si constituie una dintre cele mai importante arii protejate din Romania.

  • Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina

    Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina este situat in nord-vestul Muntilor Sureanu din Carpatii Meridionali, si se numara printre cele mai complexe si valoroase arii protejate din Romania.


Warning: fopen(cache/8a81db27e73de69755902d9066eb8bd7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139