Cum alegeti bulbii pentru gradina

bulbiAlegerea bulbilor potriviti pentru gradina de primavara implica mai mult decat selectarea culorilor si a speciilor de flori. Perioada de inflorire, dimensiunea si, cel mai important, cat de sanatos e bulbul, sunt factori la fel de importanti in planificarea gradinii.

Inainte de a cumpara bulbii, este bine sa stiti diferentele dintre tipurile de bulbi. In afara de bulbi mai sunt si alte specii de flori, vandute ca apartinand acestei categorii, care cresc din rizomi, tuberi, cepe.

bulb

ceapa

rizomi

tuberi

bulb

ceapa

rizomi

tuberi

Starea bulbilor
Bulbii sanatosi sunt tari, rotunzi si grei pentru dimensiunea lor. Desi bulbii au multe culori, si uneori suprafata lor e chiar desenata, semnul ca sunt sanatosi este o culoare uniforma, fara pete inchise sau albicioase. Nu cumparati bulbi patati sau cu zone care par infectate cu o ciuperca, pentru ca sunt semne de putrezire sau boala.cumpararea bulbilor

Dimensiunea bulbilor
In primul rand, in alegerea bulbilor va ajuta daca stiti unde ii veti planta primavara. De exemplu, bulbii de amenone si crocus sunt mici si trebuie plantati in primele randuri ale bordurii, in timp ce bulbii de lalea sau narcisa trebuie asezati mai in spate.
In al doilea rand, bulbii mai mari sunt de obicei mai robusti decat cei mici si se dezvolta in plante si flori mai sanatoase.

Perioada de inflorirecrocus
Atunci cand alegeti bulbii pentru gradina dvs. de primavara, ganditi-va atat la momentul in care trebuie plantati, cat si la locul unde vreti dvs. sa ii vedeti infloriti.
Majoritatea bulbilor trebuie plantati vara tarziu sau toamna. Aceasta regula este relativa atunci cand e vorba de bulbii care infloresc primavara; acestia trebuie plantati cand e destul de racoare cat sa nu inmugureasca, dar destul de cald cat sa se prinda radacinile pana iarna. Toti bulbii de primavara au nevoie de o perioada rece de repaos la temperaturi de 10C pentru a inmuguri cu succes.

Articole asemănătoare

 • Narcisele Rip van Winkle - galbenul perfect pentru gradina

  Este unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri de narcise pentru aspectul estetic, parfumul usor si delicat, felul in care acopera orice spatiu verde cand sunt plantate in palcuri si faptului ca sunt usor de plantat si ingrijit.

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • Plante bulboase care tin rozatoarele departe de gradina

  Nimeni nu acorda prea multa importanta rozatoarelor pana in clipa cand ajung o amentintare pentru gradina. Bulbii florilor, pe langa faptul ca sunt o tinta usoara, constituie o adevarata “delicatasa” pentru micile animale, fapt care impune adoptarea urgenta a unor masuri “defensive”.

 • Calendarul lucrarilor in gradina. Luna septembrie

  Primele zile ale lunii septembrie aduc de obicei, pe langa multa nostalgie, o grija deosebita pentru gradina. Scaderea temperaturilor nu mai este un lucru pe cale sa se intample, ci a devenit deja o certitudine reflectata de insasi natura ce ne inconjoara.

 • In octombrie se planteaza narcisele

  Amenajarea unei gradini de primavara incepe din toamna, mai precis din luna octombrie. In aceasta perioada temperaturile se mentin inca pozitive si noaptea si nu exista pericolul de inghet. Bulbii plantati au timp sa isi dezvolte radacinile dar vor intra rapid in repaus vegetativ


Warning: fopen(cache/f3996fdb2ef77b2c13cefcaafb622f72) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139