Curiozitati din lumea naturii

1. Numerosi psihoterapeuti japonezi le prescriu celor care sufera de anxietate sau depresie cronica o cura de plimbari prin padure. S-a constatat ca nu este doar un efect placebo sau o pseudo-terapie. In timp mirosul copacilor (mai ales pentru persoanele care traiesc in orase) duce la o scadere a nivelului de stres si o fortificare a sistemului imunitar.   
 
2. Va place mierea? Pentru o singura lingurita de miere (delicioasa si foarte sanatoasa) e nevoie de munca a cel putin opt albine. Care isi vor scurta lor viata muncind pentru aceasta cantitate aparent neinsemnata de miere.  
 
3. Printre numeroasele sortimente de banane (in afara celor deja clasice pentru europeni) veti gasi si banane rosii, foarte cremoase, dulcegi, dar si cu note care amintesc mai curand de gustul acrisor al fructelor de padure. Coaja este rosie, in timp ce fructul ramane galben. 
 
4. Clasicul pepene rosu poate fi mai mult decat un desert sau o gustare. Chiar daca pare o alegere cel putin ciudata, feliile de pepene rosu pot fi prajite, fripte pe gratar, coapte in cuptor si chiar puse in frigare, unii nutritionisti recomandandu-le vegetarienilor ca un bun substitut pentru carne. Cum cea mai mare parte din apa continuta de pulpa fructului se evapora in timpul gatirii, textura finala a pepenelui aminteste mai curand de cea a unui file de peste sau carne foarte slaba. Neobisnuit cu siguranta, dar pentru pasionatii de experimente gastronomice s-ar putea sa fie si o surpriza foarte placuta. 
 
5. Cel putin teoretic am putea supravietui mancand doar unt si cartofi, ceea ce ar trebui sa ofere organismului nutrientii necesari. 
 
6. In mediul natural, fara interventia adesea daunatoare a omului, padurile se extind adesea datorita simpaticelor veverite. Cum acestea isi strang provizii pentru anotimpul rece in cantitati deloc neglijabile, obisnuiesc sa le imparta in mai multe locuri, si adesea uita de ele. Asa ca multi stejari, de exemplu, cresc si se dezvolta tocmai din acest motiv. 
 
7. Un milkshake cu banane si miere nu este doar delicios, dar si una dintre cele mai bune metode naturale pentru a scapa de mahmureala. Banana din compozitie va linisti stomacul si ne va da un plus de energie, in vreme ce miere va creste nivelul scazut de zahar in sange.

Foto: pixabay.com, pdpics.com

 

Articole asemănătoare

  • Recorduri Guiness din lumea plantelor

    Cea mai lunga pastaie de fasole verde: in 1996 o singura pastaie dintr-o gradina din Carolina de Nord (SUA) a fost masurata cu atentie. Rezultatul? 121,9 cm.

  • Din lumea plantelor

    Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite

  • Cinci recorduri din lumea vegetala

    Daca pentru cei mai multi un trifoi cu patru foi pare doar un mit, se pare ca exista suficienti pasionati care nu doar au reusit sa gaseasca mai multe exemplare, dar si-au alcatuit adevarate colectii. Il gasim cel mai adesea sub forma de martisor sau suvenir, si ar trebui sa ne aduca noroc daca il avem asupra noastra, insa cum ar fi sa ai doua, trei, 20 de exemplare? Poate chiar o suta sau doua sute? Si daca ai atat de mult noroc sunt foarte mici sanse sa te apropii prea curand de cel care detine recordul mondial in domeniu. Edward Landing din Cooper Landing, Alaska, Statele Unite avea pe 8 mai 2007... 111 060 exemplare de trifoi cu patru foi.

  • Recorduri din lumea naturii

    Gradinaritul este una dintre cele mai bune modalitati de a-ti mentine sanatatea. Daca nu vreti sa mergeti la sala pentru exercitii 20 de minute pe zi petrecut lucrand gradina sunt suficiente pentru echilibrul psihic si fizic.

  • Recorduri Guiness din lumea plantelor

    Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.


Warning: fopen(cache/22d5f43504d0ee7fb66b334638178ab6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139