Recorduri din lumea naturii

Gradinaritul este una dintre cele mai bune modalitati de a-ti mentine sanatatea. Daca nu vreti sa mergeti la sala pentru exercitii 20 de minute pe zi petrecut lucrand gradina sunt suficiente pentru echilibrul psihic si fizic. 
 
Cea mai mare floare individuala din lume apartine unei plante exotice, Rafflesia arnoldii, intalnita in padurile tropicale din Borneo si Sumatra, usor de recunoscut nu doar datorita dimensiunilor impresionante sau coloritului, dar si din cauza mirosului greu, foarte neplacuta. O floare de Rafflesia arnoldii poate atinge un diametru de un metru si pana la 10 kilograme. 
 
Exista atat de multe feluri de mere incat daca ati vrea sa incercati in fiecare zi alt soi ati avea nevoie de ceva mai bine de 20 de ani pana sa gustati din toate. 
 
In Egiptul antic lotusul era o floare sacra, folosita in riturile funerare pentru ca simboliza renasterea si viata eterna. 
 
Cea mai dulce planta din lume este katamfe (Thaumatococcus daniellii) din Africa, ce contine thaumatin, folosit in mod traditional pentru a schimba gustul mancarurilor. Este de pana la 100 000 de ori mai dulce decat zaharul alb, si mult mai sanatos. O specie similara este Dioscorefillum kumminisii, tot din tarile africane, dar aceasta este de "doar" 3000 de ori mai dulce. Stevia rebaudiana (stevia dulce) este de pana la 300 de ori mai dulce, si este tot mai des folosita in industria alimentara. 
 
Baobabul este una dintre cele mai longevive specii vegetale. Cu trunchiul sau foarte gros, un remarcabil rezervor de apa - este de altfel numit si arborele-butoi - un baobab poate trai cel putin un mileniu, existand si exemplare a caror varsta a fost estimata la peste 5000 de ani. 
 
Yareta (Azorella compacta) este o planta ce poate fi intalnita in Peru, Chile, Bolivia, Argentina, unde creste in zonele montane la altitudini de 3200 - 4500 de metri. Mai putin obisnuit este ca aceasta specie este folosita de localnici in loc de combustibil, pentru ca se aprinde usor si da multa caldura. 
 
Un singur arbore ajuns la maturitate poate sa filtreze in fiecare an pana la 27 de kilograme de substante poluante din aer. 
 
In prezent pe Terra sunt peste 1.4 milioane de specii de animale si peste 500.000 de specii de plante. 
 
Pe parcursul unei zile un stejar matur poate absorbi din sol pana la 190 de litri de apa. 
 
Exista peste 15 000 de feluri de orez. 

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

 • Recorduri Guiness din lumea plantelor

  Cea mai lunga pastaie de fasole verde: in 1996 o singura pastaie dintr-o gradina din Carolina de Nord (SUA) a fost masurata cu atentie. Rezultatul? 121,9 cm.

 • Curiozitati din lumea naturii

  Va place mierea? Pentru o singura lingurita de miere (delicioasa si foarte sanatoasa) e nevoie de munca a cel putin opt albine

 • Din lumea plantelor

  Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite

 • Cinci recorduri din lumea vegetala

  Daca pentru cei mai multi un trifoi cu patru foi pare doar un mit, se pare ca exista suficienti pasionati care nu doar au reusit sa gaseasca mai multe exemplare, dar si-au alcatuit adevarate colectii. Il gasim cel mai adesea sub forma de martisor sau suvenir, si ar trebui sa ne aduca noroc daca il avem asupra noastra, insa cum ar fi sa ai doua, trei, 20 de exemplare? Poate chiar o suta sau doua sute? Si daca ai atat de mult noroc sunt foarte mici sanse sa te apropii prea curand de cel care detine recordul mondial in domeniu. Edward Landing din Cooper Landing, Alaska, Statele Unite avea pe 8 mai 2007... 111 060 exemplare de trifoi cu patru foi.

 • Recorduri Guiness din lumea plantelor

  Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.


Warning: fopen(cache/1629e60c4f9f18be68f6cae87521b16a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139