De ce este bine sa mancam telina

O radacinoasa des intalnita in diverse retete culinare, telina este o sursa excelenta de vitamina K, C si A, are putine calorii, hidrateaza si revigoreaza organismul, are multi antioxidanti si este apreciata pentru aroma intensa, usor de recunoscut, a radacinii folosite pentru salate, supe, muraturi, mancaruri. Este si o sursa de fier, cupru sau calciu, desi in cantitati mult mai mici decat alte legume si fructe. La fel de bune sunt si tulpina de telina sau frunzele, toate facand din telina o leguma ce poate fi folosita in bucatarie sau pentru diverse retete naturiste ce previn sau trateaza un numar impresionant de afectiuni. Cu efecte antiinflamatorii, antibacteriene si detoxifiante, este un ingredient ce ofera preparatelor gust, iar corpului un plus de energie si vitalitate.

Are multe fibre, asa ca regleaza si poate grabi digestia (mai ales in cazurile de constipatie cronica), reduce balonarea si crampele abdominale, dar mentine si echilibrul florei intestinale. Daca preferati o cura mai usoara puteti pregati suc din radacina proaspata de telina. Si cum are multa apa, peste 90 la suta din masa, are si un puternic efect diuretic si detoxifiant.

Cei care mananca des telina (radacina, tulpina sau frunzele) in salate sau diverse preparate au un nivel mai scazut al colesterolului, si in timp vor observa ca si sistemul cardiovascular va functiona mai bine, tensiunea arteriala mentinandu-se in cote normale.

Are si un surprinzator efect calmant si ajuta sistemul nervos sa isi pastreze mai usor echilibrul in perioadele stresante, mai ales daca sub forma de suc sau salata – sau, de ce nu, folosind radacina cruda sau coapta ca o gustare sanatoasa – o veti consuma seara. Veti avea un somn mai relaxat si mai linistit, si potrivit medicinii traditionale poate avea chiar efecte antidepresive.

Este recomandata in curele de slabire pentru ca are putine calorii, hidrateaza corpul, ofera un gust puternic si placut preparatelor, fie cruda, fie pregatita termic.

Poate fi folosita si ca un adjuvant natural in tratarea infectiilor bacteriene, fiind des intalnita inca din perioada antica in diverse retete care intaresc si mentin sistemul imunitar.

Sucul de telina, tulpina si radacina cruda sau gatita ajuta si functionarea sistemului urinar datorita efectului diuretic, reducand riscul aparitiei pietrelor la rinichi.

Foto: freeimg.net

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

    Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase

  • De ce este bine sa bem ceai de cuisoare?

    Infuzia de cuisoare este bogata in vitamina K, C, magneziu, antioxidanti, dar este si o buna sursa de fibre.

  • Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.

  • De ce este bine sa bem ceai negru

    Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.

  • De ce este bine sa mananci nuci cat mai des?

    Crude, folosite in diverse retete de prajituri si nu numai, coapte putin in cuptor, amestecate cu putina miere bio, nucile sunt delicioase, satioase, pline de vitamine, pe scurt una dintre cele mai bune optiuni cand vrem sa mancam ceva bun si mai ales sanatos.


Warning: fopen(cache/8f9aa5af653dc286037854639b68c56a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139