Dovleacul – un aliment de toamna care iti imbunateste sanatatea

Pe masura ce un anotimp il inlocuieste pe altul, regimul alimentar si preferintele culinare se schimba deopotriva. Dar daca a trecut vara nu inseamna ca sanatatea ta intra intr-o faza de regres, cata vreme dispui de atatea fructe si legume tomnatice parguite sub razele soarelui. In continuare va prezentam un aliment dintre acelea la indemana tuturor: dovleacul.     

Dovleacul nu are doar un aspect atragator ci este si incredibil de valoros sub raport nutritiv. Indiferent de care varietate vorbim, miezul contine o mare cantitate de vitamina A, vitamina C si vitamina E, eficiente in curile de detoxifiere a organismului.

Din semintele sale se extrage un ulei foarte gustos si sanatos. Uleiul de dovleac nu are colesterol si este recomandat celor cu probleme cardiovasculare, de nutritie si hepatobiliare.

Cercetatorii asiatici au reusit sa asocieze consumul ridicat de dovleac cu scaderea glicemiei. Potrivit specialistilor, carotenoizii (regasiti nu numai in dovleac ci si in morcov) au rol protector impotriva hiperglicemiei.

Intesata cu fibre si vitamine, pulpa portocalie inlesneste functionarea corecta a sistemului digestiv. Beta-carotenul, pigmentul care ii confera aspectul portocaliu, contribuie la mentinerea sanatatii parului, pielii, unghiilor si are rol preventiv in cazul infectarii cailor respiratorii. 

Este lucru dovedit ca pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc, are proprietati sedative, diuretice si laxative. Unele studii recente au sugerat eficacitatea dovleacului in cazurile de cancer pulmonar, recomandand produsul in special persoanelor fumatoare.  

Un alt aspect binecunoscut ar fi continutul scazut de grasimi, colesterol si calorii al dovleacului. Daca beneficiile interne induse de dovleac nu le socotiti suficiente pentru a va determina sa il introduceti in dieta, aflati ca face ochii mai frumosi din pricina carotenului si luteinei. Marele avantaj al dovleacului, fata de alte alimente naturale de toamna, este ca intra in alcatuirea unui numar sporit de retete.

Sursa foto

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Cum puteti folosi lamaile in casa sau in gradina

    Un truc simplu pentru un desert de vara care sa fie nu doar gustos, dar si sa iasa in evidenta usor, este sa folositi cate o jumatate de lamaie mare in care sa serviti o portie de inghetata. Scoateti cu grija tot miezul lamaii si umpleti coaja ramasa cu inghetata preferata. Eventual puteti sa turnati deasupra putina zeama proaspat de lamaie, cu aroma ei delicioasa, pentru un contrast interesant.

  • 5 motive pentru care sa optezi pentru iaurtul grecesc

    Delicios si extrem de nutritiv, iaurtul grecesc este mai mult decat un aliment banal cu care ne putem astampara foamea intre mesele principale ale zilei. Cam aceasta ar fi, in esenta, concluzia la care au ajuns ultimele cercetari din domeniul nutritiei.

  • Ce sunt galbiorii si ce stim despre ei?

    Galbiorii, asa cum sunt denumiti in popor, reprezinta un sortiment de ciuperci, care in Antichitate era un indragit bun pentru comert

  • Atelier de nutritie: Obiceiurile alimentare, oglinda starii sufletesti

    Incepand din 10 Martie 2011 suntem invitati de catre Fundatia Calea Victoriei la un Atelier de nutritie, care este compus din 7 intalniri si sustinut de medicul Ruxandra Maria Plesea

  • Ce nu stiati despre cartofi

    Cartofii sunt considerati un aliment de baza in multe familii. Sunt foarte gustosi ca ingredient pentru multe mancaruri, fiind totodata foarte buni si preparati dupa retete traditionale, pentru a fi serviti ca garnitura in cadrul felurilor principale.


Warning: fopen(cache/6c0d40cf4cc4223416298dfb23a4e4ac) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139