Eleganta si decor de frunze in culori vibrante

 

 Denumire stiintifica: Cordyline terminalis

 

Denumiri sinonime: Cordyline fruticosa, Terminalis fruticosa, Dracaena terminalis;

 

Denumiri comune: Cordiline

 

Familie: Liliaceae (regasita uneori si in Agavaceae)

 

Origine: Asia tropicala, Papua Noua Guinee si Nord-Estul Australiei

 

Aspect si prezentare: Cordyline terminalis este o tufa compacta de frunze late si groase, de forma lanceolata, ce are 20 - 40 cm lungime, cu striatii in diverse nuante rosiatice, aurii sau verde deschis, pe fond verde intens. Acest colorit aparte ii ofera un aspect incitant si atragator, facand-o sa fie foarte utilizata ca element de ornament, atat in diverse grupuri si aranjamente ale plantelor verzi, cat si ca piesa individuala de decor.

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Lumina este factorul care ajuta la pastrarea intensitatii coloritului frunzelor. Daca varietatile cu frunzis preponderent verde, tolereaza si locatiile ceva mai umbrite, in schimb, cele cu frunze panasate in nuante rosii-purpurii sau galben-aurii au nevoie de locatii insorite sau cu lumina intensa.

 

Nu este mare iubitoare de caldura, apreciind mai degraba temperaturi moderate. Vara tolereaza pana la 26 grade Celsius, caldura in exces determinand planta sa intre in repaus si sa se opreasca din crestere. Iarna are nevoie de cateva luni de racoare (13-15 grade Celsius), timp in care va trebui sa beneficieze totusi de lumina.

 

Udarea trebuie facuta cu atentie, folosindu-se numai apa la temperatura camerei si doar atunci cand pamantul s-a uscat, cca 2-3 cm la suprafata ghiveciului. Sufera la uscaciune, dar excesul de apa este cel care o afecteaza cu adevarat, putand duce rapid la putrezirea radacinilor. Din acest considerent, iarna se va proceda la udarea redusa a pamantului din ghiveci.

 

Cordyline terminalis nu tolereaza insa aerul foarte uscat, asadar va necesita pulverizarea frecventa a frunzisului, mai ales cand temperatura aerului depaseste 20 grade Celsius. Veti compensa in acest fel udarile rare cu cresterea umiditatii atmosferice, asigurandu-i plantei necesarul de apa.

 

Pentru a forma un frunzis bogat si sanatos are nevoie de un pH usor acid; este bine sa folositi un substrat de cultura combinat, bazat pe pamant de gradina, in amestec cu turba si mranita pentru plante verzi.

 

Apreciaza aplicarea periodica de fertilizanti. Efecte vizibile in starea de sanatate si vigoare a plantei, precum si in ritmul de crestere, se vor observa dupa administrarea in apa de udare, la interval de 12-14 zile, a unui ingrasamant lichid pentru plante verzi.

 

Inflorirea se produce arareori la plantele aclimatizate si numai dupa ce planta ajunge la maturitate. Dupa 8-10 ani aceasta produce o tija de cca 30-40 cm pe care apar sub forma de spic lejer mici floricele stelate, albe si discret parfumate.

 

Se inmulteste prin butasi de tulpina si arareori prin separarea tufei.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Pozitionati ghiveciul in spatii insorite, dar ferite de curenti reci de aer. Iarna, frigul face ca frunzele sa se rasuceasca si sa se inmoaie.

Poate fi considerata o planta de sera rece, prin urmare, asigurati-i umiditate ridicata in aer si feriti-o de arsita.

 

Cultivari si varietati: C.t. Tricolor, C.t. Red Edge, C.t. Kiwi, C.t. Tango, C.t. Red Dragon, C.t. Kuai Beauty, C.t. Lord Robertson, C.t. Prince Albert.

 

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Telina in medicina naturista

    Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.

  • Crinii Purple Prince

    Varietate cu flori de mari dimensiuni, cu un parfum dulce si puternic, Purple Prince este un crin ce poate atinge la maturitate pana la doi metri inaltime (daca are suficient soare si un sol fertil), dar si un colorit aparte, un purpuriu intens cu note mai inchise, nuanta eleganta si incarcata de rafinament.

  • Aji Charapita - ardeiul iute cu gust de citrice

    Destul de costisitor si greu de gasit in afara statului Peru, aji charapita este un ardei iute folosit pentru o gama larga de retete, dar suficient de puternic pentru a nu fi mancat pur si simplu.

  • Colectia de tandafiri din Parcul Prado, Montevideo

    Planta caracterizata prin multa eleganta si candoare, trandafirul este in zilele noastre oferit ca simbol al dragostei si ca un purtator al mesajelor romantice.

  • Salata de ton in stil toscan

    Pranzul este cea de-a doua masa importanta a zilei care ne pastreaza in forma si energici in zilele calduroase si molesitoare de vara. In aceste conditii pranzul ideal este cel cu un continut bogat de nutrienti si putine calorii.


Warning: fopen(cache/94c0c5350f3910269daf053d136a8cda) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139