Fitoterapia in tratarea oboselii oculare

1

5

2

Oboseala oculara nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba un complex de factori in disfunctie.

Cauze si manifestare
Cauzele pot fi anumite afectiuni organice (boli renale si hepatice, diabet, etc), alimentatia deficitara, utilizarea in exces a computerului sau a televizorului, lipsa de protectie impotriva radiatiilor, etc.

Ca moduri de manifestare, le enuntam pe urmatoarele: inrosirea ochilor si lacrimarea, durere locala amplificata la apasarea globilor oculari, senzatie de hipertensiune intracraniana, scaderea poftei de mancare, dureri de cap, nervozitate, insomnie. Un alt semn sigur al oboselii oculare este aparitia cearcanelor.

Tratament
Important in tratarea oboselii oculare este identificarea factorilor declansatori si inlaturarea, sau macar diminuarea lor. Repausul cu ochii inchisi sau cu privirea orientata aspre campul inverzit, respectarea orelor de somn sau punerea unei comprese cu apa rece pot atenua disconfortul. Exista de asemenea o serie de plante care au rol decongestionant, antiinflamator si care inlatura efectele oboselii.

1. Uz extern
Teiul - se face o infuzie din 4 lingurite de flori fara bractee la o cana de apa, care se foloseste la aplicarea de comprese, de 2-3 ori pe zi, mai ales pentru resorbtia cearcanelor.
Rozmarinul - se macereaza, timp de 24 de ore, o lingura de planta uscata sau 2 linguri de planta proaspata la 1 1/2 litri de apa de ploaie sau fiarta si racita, se strecoara si se adauga o cantitate egala de apa de trandafir si 15 ml alcool de 90%. Se pun comprese, seara, inainte de culcare. Produsul se pastreaza la frgider, pentru a nu se altera.
Anasonul - se opareste o mana de frunze intr-un litru de apa, se lasa 5-10 minute sa se infuzeze, apoi se pun comprese peste ochii iritati si obositi.
Nalba-de-padure - se toarna 200 ml apa clocotita peste 1/2 lingurita flori, se lasa la infuzat 15-20 minute, se fac spalaturi locale sau se pun comprese, in caz de ochi obositi si/sau iritati.
Zarna - din 20 g planta uscata si 1 litru de apa clocotita se prepara o infuzie folosita pentru comprese, impotriva iritarii si oboselii oculare.

2. Uz intern
Silurul - pentru stimularea vederii, se recomanda pulberea de planta, cate un varf de cutit, de 2 ori pe zi.
Graul - trimestrial, se iau de 3 ori pe zi, timp de 15-20 de zile pe luna, cate 1-3 lingurite de boabe incoltite, preparate in modul urmator: se spala graul, se lasa la inmuiat 24 de ore, se spala si se clateste repetat, apoi se pune intr-o farfurie si se mentine uniditate constanta si suficienta timp de 2-4 zile, pana incepe germinarea boabelor (aparitia unui coltisor alb). Se amesteca indelung, apoi se inghite. Nu se prepara decat ceea ce se consuma in cursul aceleiasi zile si nu se recomanda bolnavilor hipertensivi.
Amestec de plante - se face un decoctscurt (5-10 minute, infuzare 15-20 minute) din 3 linguri de amestec (din parti egale de frunze de ienupar, matase de porumb si iarba de coada-calului) la 750 ml de apa, cantitate care se bea integral in cursul unei zile. Actioneaza indirect, ameliorand functiile renale, cauza subtila a celor mai multe afectiuni oculare.

Articole asemănătoare

  • Piperul negru in medicina naturista

    O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.

  • Tratamente naturiste cu plamanarica

    O planta medicinala cunoscuta de specialistii in medicina naturista ca un valoros aliat in tratarea bolilor de plamani (de unde si numele), plamanarica (Pulmonaria officinalis) mai este cunoscuta si ca mierea ursului, tutun de padure, albastrea sau cuscrisor, fiind o planta erbacee, perena, cu flori de un rosu-violet.

  • Porumbarul in tratamentele naturiste

    Atat tinctura cat si infuzia se recomanda ca o alternativa naturista in tratarea oboselii cronice, pentru scurtarea perioadei de convalescenta si pentru a reface nivelul de energie al organismului

  • Ciubotica cucului in terapiile naturiste

    O planta cu flori galbene, mici, inalta de pana la 30 de cm, ciubotica cucului este utilizata in tratarea unei game largi de afectiuni.

  • Urzica in medicina alternativa

    Are efect bactericid, recomandata pentru imbunatatirea digestiei si a metabolismului, cicatrizeaza ranile si este esentiala in cazurile de anemie sua pentru refacerea unui organism aflat in convalescenta, este folosita in tratarea bronsitelor si a tusei cronice


Warning: fopen(cache/10368cc45719ffb0100f5d5174ac769b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139