Fluor

Fluorul este un element bine cunoscut, el fiind incorporat in substante pe care le utilizam tot timpul, cum ar fi apa si pasta de dinti. Fluorul este o substanta simpla care intra in compozitia tesuturilor dure ale organismului (cartilaje, oase, dinti) si a fluorurii de sodiu. In ciuda omniprezentei sale, el nu joaca un rol vital in functionarea organismului.

 

Doza zilnica recomandata: 1,5-4 mg.

La copii, nevoia de fluor creste cu vrsta: de la 0 la 6 luni: 0,1-0,5 mg; de la 6 la 11 luni: 0,2-1 mg; de la 1 la 3 ani: 0,5-1,5 mg; de la 4 la

6 ani: 1-2,5 mg; de la 7 la 18 ani: 1,5-2,5 mg. La adult, necesarul este de 1,5-4 mg.

 

Surse

Pestii de apa sarata (somon si macrou) conservati cu oase, ceaiul si apa fluorurata sunt principalele surse de fluor.

 

Roluri si caracteristici

-  protejeaza smaltul dintilor impotriva acizilor;

-  ajuta la intarirea tesutului osos.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de fluor

Dintii patati si ingalbeniti, precum si durerile osoase pot rezulta dintr­un surplus de fluor. Persoanele care sufera de insuficienta renala prezinta risc de intoxicatie.

 

Note utile

- Cercetarile recente au semnalat reducerea substantiala a riscului de fracturi la femei dupa menopauza, care au ingerat un amestec de calciu si fluor timp indelungat.

Articole asemănătoare

  • Ce sunt si cum ajuta microelementele?

    Substantele minerale sunt elemente de natura anorganica indispensabile organismelor vii, gasite frecvent sub forma ionica sau legate de vitamine.

  • (P) Cariile la diferite vârste

    Caria dentară este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dentare. Principalele cauze ale apariţei acesteia sunt prezenţa plăcii bacteriene la nivelul suprafeţei dentare şi creşterea nivelului pH-ului din cavitatea bucală.

  • Substante toxice ascunse in alimente “sanatoase”

    In general, oamenii sunt prea putin interesati de continutul alimentelor, iar atunci cand ambalajele transmit mesaje de tipul “100 % natural” sau “bio”, au convingerea totala ca duc o viata sanatoasa.

  • Ceaiul verde, element esential in pastrarea sanatatii orale

    Ceaiul verde se obtine spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Efectele benefice ale ceaiului verde au fost cunoscute de milenii, in special in culturile tarilor asiatice.

  • Beneficiile ceaiului rosu

    Ceaiul rosu, denumit si Rooibos sau ceai rosu sud-african, constituie bautura ideala a persoanelor care au un stil de viata ocupat.


Warning: fopen(cache/2a5b95ecb2375b886183897274741f02) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139