Functiile radacinii, tulpinii si frunzelor la pomi

 Arborii si arbustii sunt puternic ancorati in pamant prin radacini. Rolul radacinii nu este doar acela de a fixa si sustine planta, ci si cel de a furniza apa si sarurile minerale.

Acestea sunt transportate prin vasele tulpinii catre frunze. Atat frunzele cat si florile cresc pe ramurile mai tinere si acesta este un amanunt esential in dirijarea taierilor in coroane. Cat timp se va pastra un echilibru optim intre numarul ramificatiilor tinere si al celor de doi sau mai multi ani, va fi asigurata atat hranirea corespunzatoare a plantei cat si productii apreciabile.

Radacina

Radacina unui pom se dezvolta in sol dupa o configuratie si geometrie de multe ori asemanatoare cu cea a coroanei.

Astfel, ramificatiile puternice ale radacinii asigura fixarea plantei in pamant si rezistenta acesteia la actiunea factorilor externi (furtuna, vant, ploaie, zapada, etc.). Din ramificatiile principale se dezvolta o retea de ramificatii din ce in ce mai fine care ajung sa patrunda in mai toate zonele volumului de sol in care se dezvolta radacina.

Prin cele mai fine ramificatii - perisorii absorbanti - radacina absoarbe apa in care sunt dizolvate o serie de substante minerale ce vor fi sintetizate in hrana la nivelul frunzelor. Perisorii absorbanti se regenereaza in timpul fiecarei perioade de vegetatie explorand noi si noi zone ale solului. Aceasta expansiune continua in cautarea hranei, explica faptul ca in unele cazuri anvergura radacinii o depaseste pe cea a coroanei.

Pe langa cele doua functii enumerate, radacina depoziteaza rezerva de substante nutritive de care va fi nevoie in primavara viitoare, la intrarea pantei in vegetatie. In plus, cercetarile au aratat ca la nivelul radacinii sunt produsi hormoni si unele substante organice utile.

Tulpina

Din punct de vedere botanic, rugii de mure sau de zmeura, ori fragilele mladite de coacaz sau agris sunt tulpini ca ale marului sau parului, de exemplu. Primele sunt putin ramificate si nu au o viata lunga, pe cand celelalte dezvolta ramificatii puternice pe care creste o adevarata retea de ramificatii tinere.

Pe langa rolul tulpinii de a sustine greutatea coroanei, aceasta asigura transportul apei si sarurilor minerale catre locul de sinteza - frunzele - si apoi conduce hrana in locurile unde este necesara. Pentru toate aceste functii, tulpina are in alcatuire anumite tipuri de vase cu firme si asezari bine determinate.

Frunzele

Frunzele care impodobesc coroanele pomilor in perioada de vegetatie sunt adevarate laboratoare in care se petrece un proces chimic foarte complicat: fotosinteza.

Sub actiunea luminii solare, din apa extrasa de radacina si din bioxidul de carbon din aer, sunt sintetizate zaharuri, albumina, grasimi, vitamine si hormoni de crestere. La suprafata frunzei se realizeaza eliminarea surplusului de apa, eliberarea de oxigen rezultat in reactii, plantele contribuind astfel la reducerea nivelului de bioxid de carbon nociv din aer si la oxigenarea acestuia.

In alcatuirea coroanei unui pom fructifer, locurile de aparitie a mugurilor de frunze sunt si acelea care contin mugurii de flori din care se vor dezvolta fructele.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/44531f61d321092ad4dafbb2e02cfbf1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139