Ghiara matei, remediul unei pleiade de boli

Ghiara matei este un ingredient natural comun pe ambalajul produselor naturiste. Chiar daca nu face parte din flora spontana a tarii noastre, liana originara din bazinul Amazonului inlesneste in fiecare zi sanatatea a milioane de persoane din intreaga lume. Dupa consacrarea plantei in medicina traditionala peruana, si o indelungata utilizare, interesul fata de aceasta a trecut si la medicina contemporana.

Studii realizate in tari din vestul Europei si de peste Atlantic au pus in evidenta faptul ca anumiti compusi, cum sunt alcaloizii, polifenolii sau fitosterolii, ar putea fi responsabili intr-o buna masura pentru beneficiile oferite de aceasta planta. Ghiara matei intareste sistemul imunitar, are proprietati antiinflamatorii, antimicrobiene, antioxidante si antialergice.

Alte cercetari de laborator realizate pe subiecti umani au relevant o legatura intre ghiara matei si ameliorarea simptomelor de osteoartrita si artrita reumatoida. Din ghiara matei se pot face infuzii, insa mai frecvent sunt utilizate suplimentele nutritive pe baza de extracte. Printre altele, s-a mai infirmat ca inhiba divizarea celulelor canceroase, servind in lupta cu cancerul.

Uncaria tomentosa, cum mai este numita, poate reduce si elimina tumorile, in special pe cele de san sau pulmonare. Dupa cum se stie, aparitia cancerului si a altor boli extrem de periculoase este determinata uneori de radicalii liberi. Studiile au demonstrat ca ghiara matei protejeaza integritatea ADN-ului in fata atacurilor radicalilor liberi. Datorita proprietatilor sale antioxidante, ghiara matei incetineste procesul de imbatranire  a celulelor din organismul uman, ajutand la intretinerea unei pieli frumoase. 

 Populatia din Peru fierbe radacina in apa circa o jumatate de ora si consuma decoctul obtinut pentru a combate cele mai variate afectiuni. Putine efecte secundare au fost raportate de-a lungul timpului cand doza recomandata a fost respectata. Totusi, daca va confruntati cu una sau mai multe dintre simptomele urmatoare: constipatie, diaree, voma, febra sau dureri de cap, intrerupeti administrarea.

Bolnavii de ulcer si pacientii cu transplant care urmeaza tratament medicamentos, precum si femeile insarcinate sau care incearca sa ramana insarcinate, nu au voie sa consume planta ori produsele derivate ale acesteia. Numele ghiara matei provine de la spinii raspanditi cate doi la baza fiecarei perechi de frunze, care arata ca niste gheare de pisica.


Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Rom cu unt, cidru si inghetata de vanilie

    Romul (preferabil brun sau cu arome exotice de ananas ori ghimbir) poate fi baza unei bauturi de toamna, servita doar fierbinte, cu unt de calitate, inghetata de vanilie si putina scortisoara.

  • Nasturelul, o planta medicinala de primavara

    Oamenii au apelat din cele mai vechi timpuri la plante pentru a se trata de boli. Despre remediile bazate pe nasturel se vorbeste putin in zilele noastre, dar acum o suta si mai bine de ani, lumea avea un respect deosebit fata de acestea.

  • Irigarea corecta a plantelor

    Din cauza unei ingrijiri precare sau neregulamentare si a influentelor externe ale mediului inconjurator plantele pot avea parte de mai mult rau fata de cel pricinuit de boli si daunatori. De aceea este esential sa reactionam la primul

  • Vitaminele, cele mai importante in orice dieta

    Indiferent daca urmati o dieta destinata pierderii kilogramelor in plus sau una care sa va mentina in forma si sa va fereasca de boli si afectiuni grave, vitaminele sunt

  • Defecte frecvente ale vinului de casa

    Prin defectele vinului se inteleg acele modificari negative in compozitia si calitatea vinului care au ca efect deprecierea si pierderea capacitatii de consum. Spre deosebire de boli ele nu sunt provocate de microorganisme ci de cauze de ordin fizico-chimic.


Warning: fopen(cache/dff43c2890f421303906ff13f83e4036) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139