Gradina Botanica Anastasie Fatu, Iasi

Inceputurile primei  Gradini Botanice din Romania se datoreaza medicului si naturalistului Anastasie Fatu care in anul 1856 fondeaza la Iasi o gradina in folosul studentilor sai.

Din pacate nu s-a pastrat un plan din acea perioada care sa prezinte cum era structurata Gradina lui Anastasie Fatu insa aprecierile unora dintre contemporanii sai amintesc de existenta acesteia.

Gradina Botanica a fost mutata pe locul actual in 1963 acoperind o suprafata de aproximativ 100 ha. Unul dintre cele mai mari avantaje ale sale este insasi pozitia pe care o ocupa, deoarece ii ofera o mare varietate de elemente geografice(mai multe forme de relief, tipuri de sol, etc) si conditii de mediu multiple in scopul cresterii plantelor indigene sau exotice.

Doua dintre functiile de baza pe care le indeplineste Gradina Botanica "Anastasie Fatu" sunt popularizarea si conservarea unui bogat fond genetic de plante. Pentru realizarea acestui lucru institutia este implicata atat pe plan didactic-educativ cat si stiintific. In plus, activitatea sa s-a extins in doua gradini botanice "satelit": una montana, la Potoci-Bicaz (Judetul Neamt)si alta pe litoralul Marii Negre, la Agigea(Judetul Constanta).

Gradina Botanica din Iasi este impartita in 12 sectii: Taxonomica, Complexul de Sere, Flora Globului, Flora si Vegetatia Romaniei, Didactica-Experimentala, Dendrologica, Biologica, Plante Utile, Ornamentala, Rozarium, Plante Memoriale, Recreere.

Sectorul Flora si Vegetatia Romaniei este cel mai extins din gradina botanica, ocuapand o surprafata de 25 ha pe cei doi versanti ai vaii Podgoria Copou. In crearea acestuia s-a urmarit redarea etajelor de vegetatie existente in Romania iar prezentarea s-a facut pe provincii istorice.

Gradina Botanica din Iasi detine cea mai bogata colectie de trandafiri din tara, fapt dovedit prin cele circa 800 soiuri existente aici. De asemenea, aceasta mai detin impresionante colectii de crizanteme (469 soiuri), tufanele(70 soiuri), azalee si plante suculente. 

Din anul 1991 in Gradina Botanica "Anastasie Fatu" exista o sectie amenajata pentru persoanele nevazatoare.  Plantele din acest loc se remarca prin miros sau prin anumite particularitati ale frunzelor si  sunt etichetate in alfabetul Braille.

 

  Sursa foto  

Articole asemănătoare

  • Gradina Botanica din Chisinau

    Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha.

  • Gradina Botanica Komarov, St Petersburg

    Gradina Botanica a Institutului Komarov din St Petersburg se afla intre primele trei din lume atat sub raportul dimensiunii cat si al frumusetii.

  • Gradina Botanica din Beijing

    Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

  • Gradina Botanica din Tulcea

    Gradina Botanica din Tulcea ofera conditii excelente pentru odihna, cercetare si pentru protectia unor specii rare care fac parte din flora spontana a Dobrogei.

  • Gradina Botanica Dimitrie Brandza, Bucuresti

    Gradina Botanica 'Dimitrie Brandza' a Universitatii din Bucuresti este situata pe malul drept al Dambovitei aproape de centrul capitalei, in cartierul Cotroceni, fiind la dispozitia tuturor iubitorilor de natura.


Warning: fopen(cache/1f57ae8a456aeb6e4b80288317c29722) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139