Gradina Botanica din Chisinau

Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha. Peisajul traseaza in linii generale relieful Republicii Moldova, alternanta podisurilor cu depresiunile, lacurile si tipurile reprezentative de soluri.

Gradina numara astazi aproximativ zece mii de specii, soiuri, forme si plante cultivate insa din fericire pentru vizitatori acestea au fost impartite pe sectoare: Alpinarium (50 specii), Dendrarium (40 familii, 106 genuri, 560 specii), Flora Moldovei (30 specii arbori, 18 specii arbusti, 110 specii plante ierboase), Pinarium (4 familii, 10 genuri, 90 specii), Rozarium (10 specii), Floricultura (3000 specii), Siringarium (16 specii), Plante tropicale si subtropicale (2550 specii), Sectorul Ornamental, Fructuarium, Lianarium, Iridarium.

In perioada sa de dezvoltare a mai mult de 50 de ani, Dendrariu a devenit unul din cele mai principale centre din Moldova de introducere a plantelor lemnoase si floricole din flora mondiala, datorita careia in anul 1997 a fost primit in Asociatia Internationala a Gradinilor Botanice de Conservare a mediului cu sediul la Richmond, Virginia, SUA.

Pe teritoriul Gradinii Botanice din Chisinau, prin indiguirea paraului Valea Crucii, s-au construit 4 rezervoare acvatice, amplasate la nivele diferite, ce formeaza o cascada care nu seaca nici in cei mai secetosi ani.

Doua experiente inedite din timpul vizitelor la Gradina Botanica ar putea fi inflorirea magnoliei roz si inflorirea ciresului japonez (sakura). La intrarea principala in gradina veti fi intampinati de arbori vigurosi de Sophora japonica, care se manifesta deplin la mijlocul verii si toamna.

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

 • Gradina Botanica Komarov, St Petersburg

  Gradina Botanica a Institutului Komarov din St Petersburg se afla intre primele trei din lume atat sub raportul dimensiunii cat si al frumusetii.

 • Gradina Botanica din Beijing

  Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

 • Gradina Botanica din Tulcea

  Gradina Botanica din Tulcea ofera conditii excelente pentru odihna, cercetare si pentru protectia unor specii rare care fac parte din flora spontana a Dobrogei.

 • Gradina Botanica a Universitatii din Bologna

  Gradina Botanica a Universitatii din Bologna, din orasul cu acelasi nume, este una dintre cele mai importante de pe teritoriul Italiei avand o varsta greu de egalat in Europa.

 • Gradina Botanica din Singapore

  Gradina Botanica din Singapore a fost fondata de un pasionat al naturii cu numele de Sir Stamford Raffles, in 1822.


Warning: fopen(cache/25b0e9a053cccbcc3602f4b77c4ef76a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139