Gradina Marqueyssac, Franta

Regiunea Dordogne din sud-vestul Frantei este presarata cu numeroase gradini, insa cea mai faimoasa dintre ele poarta numele de Marqueyssac.

Situata pe un deal abrupt ce domina regiunea, gradina Marqueyssac ofera o perspectiva minunata asupra cursului sinuos al raului Perigord, asupra castelului Castelnaud de pe cealalta parte a apei, si asupra capelei romane Saint-Julien de Cenac. 

In gradina Marqueyssac accentul este pus pe armonia dintre om si natura, dupa cum dau de inteles bancile sculptate in piatra si culorile ce umplu peisajul.  Gradina Marqueyssac a fost construita in secolul al XVII-lea de catre un apropiat al regelui, numit Bertrand Vernet.

Incepand cu anul 1866, noul proprietar inspirat de gradinile fabuloase italiene adauga structuri rustice, amenajeaza alei spatioase atent pavate si planteaza exemplare de pin si chiparos.

Astazi, peste 150.000 exeplare de merisor (cimisir) sunt taiate in forme geometrice abstracte, ondulate, pentru a sugera nobletea si echilibrul cosmic. Plantele sunt insotite de explicatii, iar din fericire pentru copii, exista si doua spatii de joaca ce cuprind leagane si casute in miniatura.

Spectacolul de culori si forme este rezultatul ingrijirii permanente oferite de o echipa de gradinari. Taierea arbustilor se realizeaza cu foarfeci manuale, in doua etape, iar in restul anului au loc activitati de intretinere.

Gradina Marqueyssac mai este cunoscuta drep una dintre cele mai romantice. Din luna iulie pana in august, gradina este luminata in fiecare joi seara cu circa 2000 lumaniari pentru a sublinia fumusetea rapitoare a naturii, timp in care locul rasuna de muzica distinsa. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

 • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

  Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

 • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

  Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

 • Perele Kaiser

  Cunoscute si sub numele de Bosc, aceste pere se bucura de o surprinzatoare popularitate in toata lumea, fiind cultivate in Europa, Australia, Statele Unite sau Canada, fiind un soi originar din Franta (potrivit altor surse ar fi fost initial cultivate in Belgia).

 • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

  Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

 • Trucuri si idei pentru gradina

  Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.


Warning: fopen(cache/d6311b6866f9b6cedac69430df7c3367) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139