Gradina Vaticanului


Unul dintre cele mai spectaculoase si odihnitoare locuri din capitala italiana este fara indoiala Gradina Botanica a Vaticanului, situata in spatele Palatului Corsini. Traditia spune ca pe locul unde s-ar afla, Sfanta Elena a aruncat tarana adusa de pe Golgota, pentru a uni simbolic sangele lui Hristos cu sangele miilor de crestini persecutati de imparatul Nero.

In acest colt de rai si-au gasit pacea interioara multi lideri religiosi ai lumii catolice, incepand din anul 1279 o data cu stabilirea la Vatican a Papei Nicolae al III-lea. Intre noile ziduri care asigurau protectia resedintei papale, spun cronicarii, Nicolae al III-lea ar fi plantat o livada (pomerium), gazon (pratellum) si o gradina (viridarium). Despre acestea relateaza printre altele o placa de piatra ce poate fi admirata in “Sala dei Capitani” din Palazzo dei Conservatori.

Gradina Vaticanului a ajuns totusi la cea mai mare splendoare spre secolul al XVII-lea, gratie lui Giovan Battista Trionfetti care a imbogatit-o cu 3000 de specii de plante rare si exotice. Din 1708 vreme de aproximativ 40 de ani Gradina Vaticanului a intrat intr-o perioada de declin incheiata doar dupa sosirea a doi botanisti la solicitarea Papei Benedict al XIV-lea.

Astazi, gradina se intinde pe circa 23 de hectare de pamant, pe Dealul Vaticanului. Catre nord, sud si vest se poate vedea ca obiectivul inca este flancat de ziduri vechi de piatra. Stilurile principale de amenajare intrebuintate sunt, desigur, cel renascentist si cel baroc.  Fantanile si sculpturile se gasesc intr-o armonie perfecta cu spectrul larg de plante care fac ca zona sa fie considerata un biotop.

Gradina Vaticanului adaposteste trei sere: una datand din secolul al XIX-lea, dedicata plantelor suculente, si doua mai recente construite pentru a gazdui plante tropicale. Printre culturile reprezentative ale acestora se numara: Quillaja saponaria, grupata alaturi de plantele “utile”, Colettia cruciata, grupata impreuna cu speciile “spinoase” si Victoria Cruziana, din familia nuferilor, care poate atinge un diametru de 2 metri. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

    Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

  • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

    Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

    Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.


Warning: fopen(cache/09fbfc525613a2b24a3deeee1fb30599) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139