Gradina Yuyuan, Shanghai

Gradina clasica Yuyuan se afla in centrul vechi al orasului Shanghai si este una dintre atractiile turistice reprezentative, fiind etichetata adesea ca o minune a arhitecurii in regiunea de sud a fluviului Yangtze.

Constructia ei s-a finalizat in anul 1559, in timpul dinatiei Ming, si se presupune ca ar fi durat aproape 20 ani. In cei 452 ani de existenta gradina Yuyuan a suferit numeroase modificari. Mai intai declinul familiei posesoare atragea dupa sine inevitabil ruinarea treptata a obiectivului. In anul 1760 insa, cativa negustori bogati aveau sa o cumpere implicandu-se timp de doua decenii in reconstruirea cladirilor. Alte stricaciuni majore s-au produs in timpul unui razboi din secolul al XIX-lea.

Gradina Yuyuan, asa cum ni se infatiseaza astazi, este rezultatul unui proiect de restaurare care a inceput in 1956 si s-a finalizat cinci ani mai tarziu. Suprafata sa este de circa doua hectare si ascunde 40 de obiective de interes turistic. Fiecare element natural sau faurit de om este menit sa exprime esenta gradinilor din sudul Chinei, caracterizate printr-un design aparte.

Gradina Yuyuan este un labirint de pavilioane, iazuri acoperite cu flori de lotus si poduri de piatra. In fata camerei Wanhua exista doi copaci foarte vechi despre care traditia spune ca ar fi fost plantati acum 452 ani chiar de proprietarul gradinii. Unul dintre arbori are o inaltimea impresionanta de 21 m. Dar cea mai mare comoara a parcului se spune ca este Piatra de Jad, o bucata de roca inalta de 3,3 m si traversata de 72 gauri, una dintre cele 3 existente in regiunea sudica a fluviului Yangtze.

Dintre cladirile existente aici, unele expun obiecte cu importanta istorica si culturala, cum ar fi  inscriptii, mobilier de epoca sau picturi ale unor artisti celebri.  

Sursa foto

Articole asemănătoare

 • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

  Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

 • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

  Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

 • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

  Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

 • Trucuri si idei pentru gradina

  Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

 • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

  Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.


Warning: fopen(cache/f8ad6742d997b6f946a6d19162f14ddf) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139