Gradina de vara din St. Petersburg

St.Petersburg

 

 

Gradina de vara din St. Petersburg a fost creata in anul 1704 din ordinul tarului Petru cel Mare care de altfel s-a implicat personal in planul acesteia. Principiile geometrice sunt stricte, specifice stilului baroc olandez, aleile sunt simetrice, copacii au forme perfecte, fantanile sunt puncte focale importante. Planul initial apartine lui Leblon. In gradina regasim statui din marmura aduse special din Europa si bineinteles flori rare si fantani impunatoare. Initial a fost creata pentru nobilimea de la curte, aici se dadeau baluri, festinuri in aer liber. Tot in gradina de vara se afla si Palatul de vara al tarului Petru I, construit de marele arhitect italian Domenico Trezzini.

 

 

In 1777 gradina a suferit din cauza inundatiilor mari si multe statui si fantani au fost distruse. Gradina a fost refacuta dupa planul initial. Astazi aleile sunt flancate de 79 de statui ale sculptorilor italieni Pietro Boratta, Bozzazza, Marino Gropelli, Alvise Tagliapietra, care au trait in secolele 17 si 18. Statuile au teme mitologice, reprezinta zei si eroi ai antichitatii. Numarul initial al statuilor era 200 iar in secolul 20 cele 90 de statui care au supravietuit au fost amplasate in interiorul cladirilor, iar pe aleile din parc au fost amplasate replici moderne.

 

In gradina exista un gard imens creat de arhitectul Yury Felten in 1773-1786.  Este din fier forjat si separa parcul de piata palatului. Gardul are 36 de coloane de granit decorate cu urne,  vase si impresioneaza prin armonia proportiilor, eleganta si simplitate.

 

 

Tot in gradina exista si Casa cafelei creata de Carlo Rossi in 1826, si Casa ceaiului construita de Ludwig Charlemagne in 1827. Casa cafelei a fost construita pe locul unei grote create de Andreas Schlter si Georg-Johann Mattarnovi in 1820.

 

 

O statuie celebra reprezinta fabulistul rus Ilya Krylov, construita de Pyotr Klodt in 1855. Statuia este decorata la baza cu un basorelief cu teme din povestile scriitorului. Alta statuie importanta este cea a nimfei Flora, din marmura alba creata de un artist necunoscut in secolul 18.

           

O atractie aparte o reprezinta fantana arteziana cu scene din fabula lui Esop, care este cea mai veche fantana din Rusia. Initial avea un mecanism special adus din Anglia, care din pacate a fost stricat in timpul inundatiilor din 1777.

 

Podul Carp este decorat cu o minunata vaza de porfir, cadou de la Carol XIV al Suediei. Vaza a fost instalata in 1839.

 

 

Gradina de vara din St. Petersburg are si o istorie mai sumbra pentru ca in 1866 Dmitry Karakozov a incercat sa-l asasineze pe tarul Alexandru al doilea, cand acesta se plimba pe alei. Pentru a aminti de norocul tarului a fost construita o capela. Aceasta a fost demolata de bolsevici dupa Revolutia din Octombrie.

 

Gradina apare si in poeziile lui Alexander Pushkin, in ariile lui Tchaikovsky, poeziile lui Block, etc.

 

 

Daca initial nu era deschisa pentru oamenii de rand, acum poate fi vizitata de catre oricine doreste. Gradina are doua intrari principale si este deschisa publicului intre ora 10 dimineata si 9 seara.

 

gradinamea.ro

 

August 2007

 

Articole asemănătoare

 • Empire Blue, un soi de liliac de vara pentru parcuri si gradini elegante

  Varietate longeviva si rezistenta de liliac de vara cu inflorescente de un mov-albastrui intens, cald, care va transforma radical orice gradina, Empire Blue este o alegere inspirata atat pentru incepatori, cat si pentru gradinarii cu experienta.

 • Capsunile Ostara, un deliciu de vara

  Varietate de capsuni cu productie foarte buna, fructe mari si cu gust intens, de un rosu aprins si forma conica, seminte mici, Ostara este una dintre cele mai bune alegeri in special pentru culturile mici, pentru o gradina de dimensiuni restranse sau pentru sera, fiind usor de crescut si in ghivece putin mai mari.

 • Regina Noptii si gradina de vara

  Regina Noptii a devenit o floare de gradina din ce in ce mai cautata pe meleagurile noastre, si nu este un lucru de mirare date fiind “armele” sale irezistibile: frumusetea si parfumul.

 • Vase goale pentru amenajarea gradinilor de vara

  In timpul verii, gradina cu flori decorative din zona temperata prezinta cele mai mari similitudini cu gradina de tip mediteranean. Temperaturile ridicate si durata zilelor sunt principalii factori responsabili de acest fapt.

 • Gradina de Vara din Saint Petersburg

  Gradina de Vara din Saint Petersburg a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise.


Warning: fopen(cache/84b0ead6dbf6e5ae43c5802c7714f1cb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139