Gradina mixta

gradina mixta cu legume si plante aromaticeGradina cu flori sau gradina cu roade? Nu intotdeauna trebuie sa alegeti una singura. Chiar si in gradinile mici le puteti avea pe amandoua. Despartirea gradinii cu flori de cea cu roade este un lucru artificial deoarece fiecare planta are valori estetice si benefice.

 

Este foarte adevarat ca si gradinile de legume aranjate frumos se pot face placute vederii, dand intregii curti un aspect de invidiat. Plantele medicinale si mirodeniile, pe care unii le considera doar decorative, sunt plantate de altii si pentru a se folosi de ele medicina naturista, ramura care este din ce in ce mai apreciata.

 

Trebuie sa plantati legumele in asa fel incat sa fie accesibile, tinand cont de faptul ca au nevoie de mult soare; asa ca nu le inconjurati cu tufe de mure sau arbusti ornamentali, deoarece nu este bine sa umbriti straturile de legume.

 

Plantele care traiesc in straturi sporesc influenta naturii, in cazul in care cunoasteti culoarea, formele si dimensiunile lor. Un rol important il are divizarea perpendiculara, la care va pot fi de ajutor plantele agatatoare. Este recomandabil sa alternati cararile cu iarba cu cele cu pietris, cu bolovani, buturugi cu lemn, trepte sau cateva curbe, obtinand astfel carari interesante si frumoase.

 

Astfel, cu putina ingeniozitate puteti obtine o gradina in care notiunile de util si placut se imbina in mod armonios.

 

Nicoleta Oprea

Gradinamea.ro

Februarie 2007

Articole asemănătoare

 • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

  Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

 • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

  Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

 • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

  Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

 • Trucuri si idei pentru gradina

  Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

 • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

  Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.


Warning: fopen(cache/e13f0461477e486d43f15cd52a5f31d5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139