Gradina si secretele ei

1. Cel mai popular fruct din lume este... rosia. In fiecare zi se produc aproximativ 60 de milioane de tone de tomate (exista cam 10 000 de varietati de rosii). Pe pozitia secunda in acest top se situeaza bananele. 
 
2. Gradina s-ar putea sa fie locul preferat, spatiul de relaxare, cea mai buna alegere atunci cand aveti nevoie de un hobby care sa va linisteasca si sa va aduca multe satisfactii. Stiati insa ca intr-o singura lingurita de pamant din gradina puteti avea un numar incredibil de micro-organisme? Chiar la fel de multe ca numarul oamenilor de pe Terra.
 
3. O capsuna obisnuita are peste 200 de seminte, fiind si singurul fruct care isi are semintele in exterior. 
 
4. Cateva ciudatenii din gradina noastra: vinetele si cartofii fac parte din aceeasi familie, deliciosii pepeni sunt de fapt legume, la fel si alunele de pamant, si la nivel global exista peste 20 000 de specii de plante comestibile. 
 
5. Primele sere din istorie au aparut in Roma antica, in jurul anului 30 d.Hr., cand imparatul Tiberius a cerut ca in fiecare zi sa aiba la masa fructele si legumele preferate. Si cum se pare ca preferatul sau era o specie de castravete a fost nevoie de inventii si improvizatii ce aveau peste secole sa schimbe radical felul in care cultivam speciile preferate. 
 
6. Iubiti lalelele? Vi se pare ca reusesc sa dea gradinii o frumusete greu de descris in cuvinte? In secolul al XVII-lea delicatele flori au starnit in Olanda o adevarat manie, cand tot mai multi au inceput sa le cultive, au aparut noi si noi varietati, negustori respectati si-au investit intreaga avere in noua cultura, iar pretul pentru un singur bulb de lalea a inceput sa creasca ametitor. In doar cativa ani, de prin 1630 pana in 1637, laleaua parea marfa cea mai dorita, mai pretioasa decat aurul. Apoi, asa cum se intampla mai mereu, miracolul s-a sfarsit si socul a fost atat de puternic, iar pierderile atat de mari, incat economia tarii si-a revenit cu greu. Iar cei care investisera enorm in culturile de lalele au pierdut totul. 
 
7. Daca in gradina de legume puneti si cateva cuiburi de cartofi, indiferent de soiul ales, ar trebui sa stiti ca primele astfel de culturi au aparut acum peste sapte milenii in Peru. 
 
8. Gradinaritul va reduce nivelul de stres si anxietatea, poate sa previna in buna masura diabetul si afectiunile cardiace si, daca sunteti un pasionat care petrece macar cateva minute pe zi alaturi de florile si legumele preferate veti avea un somn mai linistit si mai odihnitor. 
 
9. Nu este doar un mit: plantele sunt influentate de muzica sau de vocea umana (practic de vibratiile din aer). Asa ca daca floarea din ghiveci da semne ca are nevoie de mai multa atentie puteti completa apa si ingrasamantul cu muzica. Sau cu o discutie pe un ton prietenos si bland. Paradoxal sau nu plantele de sera carora li s-a pus muzica (cea simfonica se pare ca este optiunea ideala) au crescut mai repede si mai bine. 
 
10. Numele crizantemei, floare pe care o asociem de regula toamnei, provine din greaca veche. Chrysos insemna aur, iar anthos floare, si nu era doar un nume facut sa atraga, ci un simbol al importantei pe care aceasta planta in juca in medicina vremii si in traditiile vechilor eleni. Ghirlandele de crizanteme era purtate ca o forma de protectie impotriva demonilor, si se credea chiar ca cei care beau roua din cupa crizantemelor vor trai mai multa vreme si vor fi mai sanatosi.

Foto: absfreepic.com, publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Trandafirul Allotria

    Varietate de floribunda cu numerosi boboci mari, grei, de un rosu viu (ce poate sa bata in visiniu in anumite conditii), Allotria este un trandafir excelent atat pentru gradini cat si pentru parcuri sau diverse spatii verzi, dar si pentru un buchet destinat unei ocazii speciale si decoratiuni florale deosebite. Cu parfumul lor usor, dulce, sunt trandafiri care vor transforma radical orice gradina, si din fericire sunt relativ usor de cultivat si intretinut.

  • Smoothie revigorant cu busuioc si menta

    O bautura in care gustul de iaurt este completat de cel puternic aromatic al busuiocului si de cel racoritor de menta, este un smoothie care va fi o reusita daca respectati o conditie esentiala: ierburile aromatice sa fie cat mai proaspete, ideal din propria gradina. Si in lipsa unei gradini mari de ce sa nu plantati busuiocul si menta in jardiniere sau ghivece care isi pot gasi usor locul pe balcon sau pe un pervaz.

  • Shake din rosii si lapte batut

    Primavara este anotimpul in care apar in gradina si in piata o umedenie de legume aromate si proaspeta. Acum este timpul sa incepem sa mancam mai sanatos cu putinta pentru a avea o viata sanatoasa si plina de energie si vitalitate.

  • GradinaMea in luna octombrie

    Chiar si in luna octombrie trebuie sa ne bucuram de gradina si de splendoarea culorilor ei!

  • Gradinile au farmec si toamna

    Cand se vorbeste despre gradina si despre activitatile conexe cei mai multi dintre noi se gandesc la balsamul si candoarea florilor de primavara.


Warning: fopen(cache/603183580146bf2868d4d83946a87c25) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139