Gradinile indragite ale Parisului

Avand peste 2 milioane de locuitori si o suprafata de 86,9 km patrati, Parisul este un oras aglomerat, mai ales in zonele cu rezonanta istorica. Tototdata, capitala romantica de pe fluviul Sena este un oras "verde", punand la dispozitia citadinilor numeroase spatii de recreere.

Parcurile ocupa in acest context un loc important, iar ca dovada precizam Gradinile Tuileries, care insotesc vizitatorul pe frumosul traseu dintre Muzeul Louvre si Arcul de Triumf.  Gradinile au fost proiectate in anul 1664 de Andre Le Notre si atrag atentia prin fantanile si statuile lor. Cine doreste sa imbine arta cu plimbarea, poate oricand lua parte la un tur ghidat impartit intre Muzeul Louvre si Gradinile Tuileries.

Bois de Bologne si Bois de Vincennes sunt parcuri bine impadurite, diferite prin stil de celelalte ca urmare a faptului ca au urmat doua modele londoneze. Cel dintai, conturat la jumatatea secolului al XIX-lea gratie nepotului marelui Napoleon, invita trecatorii la o plimbare pe marginea lacurilor sale.

Dar pentru ca romantismul este pecetea care i-a fost pusa Parisului de intreaga lume, se cuvine sa va supunem atentiei Gradinile Luxembourg cu palatul omonim. Gradinile Luxembourg au fost deschise in 1612 de Regina Maria de Medici, a doua sotie a regelui Henric al IV-lea.

Obiectivul central il constituie Palatul  Luxembourg, edificiu de o eleganta aparte cladit dupa modelul Palazzo Pitti din Florenta, ce va fi transformat mai tarziu de Napoleon in sediul senatului francez. Nu in ultimul rand, Gradinile Luxembourg ofera pe cele 25 hectare, fantani spectaculoase, flori si alei pierdute printre arbori seculari. 

Padurea Compiegne dimpreuna cu Padurea Fontainebleau se numarau in trecut printre cele mai populare spatii de vanatoare ale regilor Frantei. Astazi sunt atractii turistice dispuse in afara orasului, carora trebuie sa le dedicati o zi intreaga pentru o vizita completa.

De asemenea, reprezentative pentru capitala franceza sunt Gradinile Versailles, a caror descriere detaliata o aveti aici.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Flori indragite ale lunii iulie

  Luna Iulie ofera prilejul de a trece in revista cateva dintre felurile principale de flori estivale. Din dorinta de a fi cat mai cuprinzatori, am pus cap la cap cele mai importante

 • Gradinile in stil Mughal

  Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane.

 • Cele mai frumoase parcuri din Paris

  Numarand peste 400 de parcuri, Parisul merita titlul de cea mai “verde” capitala din Europa. Scuarurile, gradinile si parcurile sunt cele trei forme pe care le imbraca spatiile verzi in orasul romantismului.

 • Bonsaiul din GradinaMea

  Bonsaiul plantat in gradina aduce un suflu nou, emana acel flair specific rasaritului indepartat. Pentru ca acesta

 • Panselutele - gingase creatii ale naturii

  Nici nu a sosit iarna si gandul ne zboara la alaiul de flori care o sa se instaleze in gradinile noastre dupa sosirea primaverii. Mai mult decat atat, pentru a fi siguri ca fericitul moment nu va trece la fel de repede ca o adiere usoara de vant multi dintre noi se ingrijesc de acum ca totul sa fie realizat "ca la carte".


Warning: fopen(cache/e7900f24ca08a4d2735d0c7d1ac3b9a5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139