Importanta vitaminelor in organism
Vitaminele sunt substante organice necesare organismului in cantitati moderate pentru functionarea sa optima. Intrucat putine dintre ele sunt sintetizate in corp, este nevoie de un aport continuu de produse naturale care sa satisfaca aceste nevoi.
Tensiunea resimtita zi de zi si alimentatia saraca in substante nutritive contribuie la amplificarea stresului si la aparitia carentelor in sanatate.
Vitaminele se deosebesc prin rolul pe care il au in organism si prin faptul ca unele actioneaza eficient grupate iar altele individual.
Printre cele mai importante sunt vitaminele A, C, si E deoarece au proprietati antioxidante si contribuie la neutralizarea radicalilor liberi daunatori (oxidanti). S-a constatat ca numarul oxidantilor se amplifica pe seama fumatului, produselor chimice, toxinelor si chiar a stresului.
Excesul de vitamine s-a dovedit a fi o problema la fel de mare ca si deficitul acestora. De exemplu, prezente in cantitati mari vitaminele C si E favorizeaza tocmai pocesele de oxidare din organism, fiind daunatoare in primul rand bolnavilor de cancer. In cantitati insuficiente aceleasi vitamine sunt responsabile pentru diferite afectiuni cardiace.
Deficitul vitaminei B12 si a acidului folic a fost asociata cu nivelul ridicat de homocisteina din sange si cu un risc crescut de accidente vasculare si insuficienta cardiaca. Nu exista insa pana in prezent dovezi ca suplimentele cu aceste vitamine ar reduce riscul bolilor de inima.
Vitamina A este extrem de importanta pentru tineri deoarece constituie una dintre componentele esentiale in procesul de crestere. Aceasta imbunatateste simtul vizual si ocroteste rinichii de urolitiaza, afectiunea cunoscuta popular sub numele de "piatra la rinichi".
Vitamina D ajuta la dezvoltarea normala a oaselor si la mentinerea echilibrului dintre nivelul calciului din masa osoasa si nivelul celui din sange. Vitamina D creste eficienta sistemului imunitar si ofera protectie impotriva tuberculozei. Frecvent este folosita in tratamentele contra psoriazisului datorita proprietatilor sale benefice.
Totusi, nu intamplator auzim vorbindu-se cel mai mult in presa despre vitamina C. Calitatile sale sunt cele mai diverse si uimitoare. Vitamina C are calitati antiinfectioase, tonifiante, antialergice si antitoxice fiind cunoscuta si ca cel mai puternic antioxidant.
Aceasta mareste rezistenta vaselor sanguine, combate producerea bolile cardiovasculare si regleaza nivelul glicemiei si al colesterolului din organism.
Vitamina C intervine si in functionarea tesuturilor si a diferitelor organe. Astfel, s-a dovedit eficienta in reducerea ritmului de opacifiere a cristalinului (indeosebi la persoanele varstnice) si la intarzierea aparitiei cataractei.
O alimentatie bazata pe surse naturale de vitamine va poate oferi protectie impotriva bolilor, scutindu-va totodata de suferinta si tratamente costisitoare.
Articole asemănătoare
-
Castravetele in medicina naturista
Sucul din castravetii proaspeti (fara coaja) poate avea un gust usor neplacut, asa ca ii puteti adauga suc de mere sau suc de rosii proaspat stors. Consumat frecvent, ajuta reglarea tranzitului intestinal, elimina mai usor apa in exces in organism datorita efectului diuretic si poate fi un ajutor in dietele de slabire, pentru ca da senzatia de satietate.
-
Cate calorii ai in farfurie?
Caloria este o unitate de masura pentru energia din alimente. Tinand evidenta caloriilor care ajung in organism si a celor risipite in procesul de ardere, nutritionistii pot schita cu precizie chirurgicala dieta ideala a unei persoane care nu doreste sa se ingrase sau vrea sa slabeasca.
-
Patrunjelul, mai bogat in vitamina C decat portocala
In ciuda faptului ca este privit de multe ori ca o planta autohtona , patrunjelul a avut si are propria vechime si poveste. Specialistii il considera provenit din zona Mediteranei, chiar daca inca din evul mediu il regasim la popoarele nordice.
-
Rolul si importanta proteinelor in organism
Intreband specialistii care se ocupa de nutritie: "Cum imi voi construi o musculatura ferma?" sau "Cum voi reusi sa ard grasimile?" veti primi probabil unul sau ambele sfaturi care urmeaza: Faceti sport si consumati mai multe proteine.
-
Iodul si importanta lui in organism
Exista multe lucruri interesante si putin cunoscute privitoare la importanta iodului in organism. Descoperit in anul 1811 de catre Bernard Courtois, elementul chimic determina cercetatorii in anii urmatori sa il incadreze printre nutrientii esentiali.