Iodul si importanta lui in organism


Exista multe lucruri interesante si putin cunoscute privitoare la importanta iodului in organism. Descoperit in anul 1811 de catre Bernard Courtois, elementul chimic determina cercetatorii in anii urmatori sa il incadreze printre nutrientii esentiali. Intr-adevar, iodul joaca un rol de baza in sintetizarea hormonilor tiroidieni, responsabili in desfasurarea procesului de crestere.  Unul dintre factorii ce trebuie evitati in perioada sarcinii este deficitul de iod, care se poate rasfrange asupra sanatatii fizice si mentale a copilului. De asemenea, iodul s-a mai dovedit a fi un antiseptic eficace.

Circa 60 % din rezerva totala de iod a organismului este stocata la nivelul glandei tiroide, iar restul se gaseste in sange si muschi. Obtinerea unei cantitati suficiente de iod prin alimentatie a fost si continua sa fie o problema pentru oamenii din  multe zone geografice, mai ales pentru cei din lumea a treia. Incepand cu anul 1924, odata cu introducerea pe piata a sarii iodate, satisfacerea cerintei zilnice de iod a fost rezvolvata fara eforturi fizice sau financiare in tarile industrializate. Alte surse importante de iod sunt cele naturale, fructele de mare, pestii de apa sarata, fructele si legumele in general, dintre care mai cu seama usturoiul, ceapa, broccoli, ridichile etc

Cantitatea zilnica recomandata este de 150 mg/zi pentru o persoana adulta. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza au nevoie intre 157 mg/zi si 200 mg/zi. Deficitul de iod poate avea multiple cauze. Pe de-o parte, fiind sensibil la caldura, anumite metode de prelucrare a alimentelor il elimina inainte de a servi in vreun fel organismului. Pe de alta parte consumul in exces de varza, nuci si acid oleic nesaturat diminueaza nivelul de iod din organism. Problemele semnalate in general la bolnavi sunt: lipsa de energie, nervozitatea, pulsul scazut, parul uscat, rezerve anormale de grasimi, gusa, colesterolul ridicat, anemia si cancerul de san.    

Unii izotopi radioactivi ai iodului pot fi utilizati in tratarea cancerului tiroidian. Organismul uman acumuleaza iod in tiroida, iar izotopii iodului radioactiv pot distruge tesutul afectat de cancer in mod selectiv, in timp ce doza radioactiva ramane mica pentru restul organismului.

Emisiile de iod radioactiv provenite de la catastrofe nucleare afecteaza tiroida, administrarea de iodura de potasiu prevenind absorbtia acestuia la nivelul glandei. Pentru un efect complet este recomandata administrarea iodurii de potasiu inaintea expunerii cu cel putin 12 ore pentru un efect complet, insa are o eficienta ridicata si daca este administrata la scurt timp dupa expunere.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Legume si fructe bogate in fier

    Esential pentru buna functionare a intregului organism, fierul este unul dintre mineralele ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, si daca cele mai bune surse raman cele de origine animala, totusi veti gasi mai multe fructe si legume proaspete cu un continut ridicat de fier. Asa ca in fiecare zi aveti posibilitatea sa preparati o alta reteta, hranitoare si gustoase, cu sau fara carne, dupa gust.

  • Fructe si legume bogate in vitamina A

    Nu este un mit ca morcovii, o gustare dulce si sanatoasa si un ingredient de baza pentru diverse retete, au multa vitamina A. Au fibre, putine calorii, sunt versatili si ofera corpului in doar 100 de grame de patru pana la cinci ori ncesarul zilnic de vitamina A.

  • Sarbatori de iarna, plante si traditii strabune

    Din 6 decembrie pana pe 6 ianuarie, adica de la Sfantul Nicolae pana la Boboteaza, crestinatatea parcurge cea mai importanta si bogata perioada in materie de credinte, traditii si obiceiuri. Din punct de vedere religios, apogeul este atins in ziua Nasterii Domnului iar din perspectiva civila, in noaptea de la cumpana dintre ani.

  • Rolul si importanta proteinelor in organism

    Intreband specialistii care se ocupa de nutritie: "Cum imi voi construi o musculatura ferma?" sau "Cum voi reusi sa ard grasimile?" veti primi probabil unul sau ambele sfaturi care urmeaza: Faceti sport si consumati mai multe proteine.

  • Importanta vitaminei K in dieta zilnica

    Oamenii cunosc putine lucruri despre rolul vitaminei K in organism si nu manifesta acelasi interes ca si in cazul vitaminei C sau a vitaminei Soarelui.


Warning: fopen(cache/80d61a5c78517f1a2f6aea06d17694e0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139