Insula Santorini in pericol

Sute de tone de petrol ameninta insula Santorini, bijuteria Greciei, dupa ce un vas s-a scufundat in apropierea acesteia. Pentru a se evita un dezastru ecologic, Greenpeace cere pomparea imediata a petrolului afara din cala navei.

insula santorini, grecia
insula Santorini, Grecia

Vasul s-a scufundat inca de pe 6 aprilie si a fost nevoie ca toti cei 1500 de pasageri sa fie debarcati de urgenta; din pacate, accidentul are si victime umane, un turist francez impreuna cu fiica sa fiind dati disparuti.

Inca de acum 12 zile cateva nave speciale au incercat sa tina sub control pata de petrol scursa in mare, insa exista deja temeri legate de ceea ce se va intampla cu restul de 400 de tone ce combustibil ramase in rezervor. ''Scurgerea cu care ne confruntam acum este minora'', spune Nikos Charalambidis, directorul Greenpeace Grecia, ''dar s-a pierdut prea mult timp fara sa se ia vreo masura. Cele peste 400 de tone de petrol, deversate in mare, inseamna o pata de petrol de 70 km patrati si poluarea a 25 km de-a lungul coastei''. Dupa cum se stie, insula Santorini este o bijuterie a Greciei, fiind vizitata anual de sute de mii de turisti.

Desi pata de petrol nu a atins inca cele mai cunoscute plaje din Santorini, se pare ca a ajuns, in ciuda barajelor, pe anumite portiuni de coasta din dreptul orasului Oia. ''Zona afectata nu este foarte mare'', afirma un oficial al portului Santorini, ''si facem eforturi de curatare manuala a rocilor. In plus, avem baraje plutitoare pentru a incerca sa oprim imprastierea petrolului si asteptam un plan pentru a scoate petrolul din nava''.     

biserica din Oia, Grecia
biserica din Oia, Grecia

18.04.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

 • Insula Ovidiu

  Daca sunteti cazati in Mamaia si vreti sa scapati pentru o zi de stres, nu trebuie decat sa treceti stada. Insula Ovidiu din Lacul Siutghiol este unul dintre locurile care exercita o adevarata atractie asupra turistilor.

 • Substante toxice ascunse in alimente “sanatoase”

  In general, oamenii sunt prea putin interesati de continutul alimentelor, iar atunci cand ambalajele transmit mesaje de tipul “100 % natural” sau “bio”, au convingerea totala ca duc o viata sanatoasa.

 • Plante utile pentru combaterea daunatorilor din gradina

  Exista o lege a naturii potrivit careia toate componentele mediului se armonizeaza. In realitate mereu vor fi exceptii, iar persoanele care se indeletnicesc cu gradinaritul cunosc bine acest lucru. Dovada ca bolile si daunatorii constituie o provocare constanta atat pentru plantele crescute afara cat si pentru majoritatea celor din apartament.

 • Aerul curat de iarna ne influenteaza sanatatea

  Iarna este anotimpul in care aerul de afara este mai proaspat si parca mai curat. Totusi, nu toti dam curs invitatiei pe care ne-o adreseaza natura pentru a petrece timp in mijlocul ei.

 • Sursa de apa din balcon – o oaza de liniste

  Foarte multe persoane isi doresc sa stea la casa si sa aiba o gradina sau un spatiu verde, in care sa curga o mica sursa


Warning: fopen(cache/0e546935412bed7e3c1b8a45b0ac4000) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139