Intrebuintarile farmaceutice ale coriandrului

Foto: seedstock.co.uk

 Coriandrul este o planta aromatica intrebuintata frecvent in bucataria popoarelor de pe intreg mapamondul. Cele mai frecvente denumiri alternative intalnite sunt: anason, chimen, piper alb si pucioasa. Avantul de care s-a bucurat in Romania se intemeiaza pe traditia culinara veche si pe retetele mediteraneene tot mai apreciate de gospodine.

 

Unul dintre atuurile coriandrului este ca nici una dintre partile sale componente nu este inutila. Atat frunzele, semintele cat si radacinile pot fi utilizate la prepararea a diferite sortimente de mancare.

 

Savoarea pe care o ofera mancarurilor, supelor, sosurilor sau salatelor nu este unica sa calitate, ci numai cea prin care iese in evidenta. Coriandrul contribuie si la sanatatea organismului prin intermediul celor 11 uleiuri esentiale si a acizilor sai, precum si prin intermediul vitaminelor si mineralelor cu proprietati benefice.

 

Dintre cele mai cunoscute  afectiuni pe care le trateaza sunt raceala, umflaturile, nivelul ridicat al colesterolului, diareea, anemia, indigestia, conjunctivita si alte afectiuni ale ochilor, tulburari ale pielii si tulburari ale zaharului din sange.

 

Frunzele coriandrului sunt stimulente si tonice. Pentru a beneficia deplin de proprietatile lor se recomanda consumul in stare proaspata. Adesea sunt adaugate in mancare la sfarsit, asemenea patrunjelului, avand totodata functie decorativa.

 

Infuzia de coriandru este benefica in sintetizarea vitaminelor A, B1, B2, C si a fierului. Una sau doua lingurite de infuzie de coriandru este extrem de benefica in tratarea tulburarilor digestive, cum ar fi indigestie, greata, dizenterie, hepatita si colita. De asemenea, s-a constatat ca este foarte utila chiar si in febra tifoida. In plus, consumul infuziei de coriandru ajuta la scaderea colesterolului "rau" din sange. Infuzia se obtine foarte usor prin adaugarea unei lingurite de seminte la o cana de apa fierbinte.

 

Coriandrul dispune de o multime de antioxidanti, vitamine si minerale (precum fosforul) capabile sa  previna imbatranirea ochilor si scaderea acuitatii vizuale. Intrucat este un dezinfectant cu bogate proprietati antimicrobiene, coriandrul protejeaza ochii de boli contagioase cum este conjunctivita. 

 

Pentru eliminarea durerilor reumatice se poate aplica pe zona afectata pasta obtinuta din amestecul de seminte pisate de coriandru cu apa calda sau ceai. Pentru a se atinge consistenta dorita puteti adauga in amestec fulgi de ovaz.

 

Spre deosebire de cazul altor plante cu efecte curative, consumul  de coriandru nu cunoaste precautii sau contraindicatii.

Articole asemănătoare

  • Beneficii uimitoare ale mustului

    Din noianul de beneficii ale strugurilor care s-au copt indelung la soare, nimic nu se compara probabil cu dulceata rezultata din prepararea mustului. Urmele arheologice demonstreaza ca prepararea bauturilor non-alcoolice sau alcoolice, pe baza de strugure, nu le era straina inaintasilor nostri.

  • (P) Semnele incipiente ale celor 3 probleme dentare frecvente

    Poate că ţi s-a întâmplat să te confrunţi cu probleme precum sensibilitatea dentară, afecţiuni ale gingiilor şi smalţului. Îţi dezvăluim care sunt principalele semne care ar trebui să-ţi dea de gândit şi ce ar trebui să faci pentru a le combate.

  • Calitatile de baza ale uleiului de argan

    Arganul (Argania spinosa) este o specie relicta de arbore care creste mai ales in sud-estul Marocului, din samburii caruia se prepara unul dintre cele mai rare uleiuri din lume.

  • Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Rusiei

    Marile bucatarii ale lumii sunt caracterizate prin originalitate, prin gusturi si arome unice, si mai ales prin retete mostenite din vechime, devenite traditionale pentru acele spatii. Nu era posibil ca asemenea obiceiuri culinare sa nu apara in estul Europei, pe teritoriul Rusiei de astazi, unde

  • Nectarinele – rudele apropiate ale piersicilor

    Este binecunoscut faptul ca nectarinele sunt rudele apropiate ale piersicilor. Singura deosebire, la prima vedere, este ca acestea nu sunt acoperite de puful fin


Warning: fopen(cache/c15a133b608c18b02ac3e9c691ba3536) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139