Lacul Baikal

Denumirea cuvantului "baikal" provine din limba turceasca si inseamna "lacul bogat". Intr-adevar acest lac este foarte bogat, deoarece avand adancimea de 1.640m este cel mai adanc si mai mare de pe intreaga planeta. In acelasi timp acesta este unul dintre cele mai curate lacuri, avand apa de o claritate rar intalnita si datorita continutului bogat de oxigen. Pe langa aceste lucruri, Baikal este cel mai batran lac de pe pamant, cercetatorii estimandu-I varsta la peste 25 milioane de ani. Lacul este unul dintre cele mai rare locuri de pe terra, care si-a putut pastra naturaletea neatinsa a locurilor.

Peisajul impresionant - lacul este inconjurat de lanturi de munti - si claritatea apei au facut ca lacul sa fie incadrat printre minunile naturale ale timpului nostru. Aici se intalnesc padurile siberiene - taiga densa si tundra raspandita - pe semidesertul asiatic si stepa pietroasa. Aceasta imbinare unica se datoreaza florei si faunei din lac. Astfel aici traiesc peste 2.600 specii de animale si mii de plante, dintre care 85% sunt specifice doar lacului Baikal.

Foarte interesant este faptul ca peste 300 de rauri se revarsa in lac si doar unul singur, raul Angara, izvoraste din Baikal. In timpul iernii se formeaza pe "marea siberiana" un strat de gheata cu o grosime de 110cm.
An de an de la sfarsitul lui iunie pana la inceputul lui august la miezul noptii are loc un fenomen nemaivazut: privelistea magica asupra curcubeului lunii! Acesta se formeaza atunci cand mici particule de apa se ridica la suprafata, atrase fiind de puterea  lunii.

Lacul Baikal a fost considerat dintotdeauna cel mai sfant loc al Asiei. Oamenii au crezut mii de ani in energia pozitiva a lacului, venind aici pentru a cere ajutor de la mama natura. In inima lacului se afla insula Olkhon, un izvor bogat al nenumaratelor legende.

Majoritatea zonei din jurul lacului este locuita de populatia numita burjat, un popor siberian, care a venit acum aproximativ 2.000 ani in Asia Centrala. Capitala republicii Burjatia, Ulan - Ude, este situata la aproximativ 50 km de lac. Oamenii sunt cu precadere budisti, de aceea in Ulan - Ude poate fi admirat cel mai mare si cel mai cunsocut templu budist din Rusia.

Sursa foto

 

Articole asemănătoare

  • Insula Ovidiu

    Daca sunteti cazati in Mamaia si vreti sa scapati pentru o zi de stres, nu trebuie decat sa treceti stada. Insula Ovidiu din Lacul Siutghiol este unul dintre locurile care exercita o adevarata atractie asupra turistilor.

  • Aria naturala protejata “Lacul Snagov”

    La 35 de kilometri de Bucuresti, pe drumul national (DN1) care leaga capitala de orasul Ploiesti, se afla Lacul Snagov.

  • Ochiul Beului, un lac precum cele din povesti

    Lacul Ochiul Beului se afla in Parcul National Cheile Nerei Beusnita si adreseaza iubitorilor de natura invitatia de a patrunde la adapostul muntilor Aninei si Locvei.

  • Lacul glaciar Peyto

    Lacul glaciar Peyto din Muntii Stancosi Canadieni este una dintre atractiile principale de pe teritoriul Parcului National Banff.

  • Lacul Kivu, o bomba cu ceas naturala

    Lacul Kivu face parte din Marile Lacuri Africane, alaturi de faimoasele unitati lacustre Victoria si Tanganyika, si se gaseste la granita statelor Congo si Rwanda. Desi albastru si calm la suprafata, Kivu (care in lima Bantu inseamna “lac”) ascunde in adancuri un secret mortal


Warning: fopen(cache/25ab7ba8012fed117b819f17a61a5063) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139