Lalele, lalele...

Simfonia lalelelorNumele stiintific al lalelelor, intilnit in toata lumea, este de origine persana, venind de la termenul -tulben-care inseamna turban, ca aluzie la asemanarea cupei florale cu traditionalele lor turbane.
Zona de origine a lalelelor este considerata regiunea muntoasa a Asiei Mici, dar ele pot fi intilnite si in zonele temperate ale Chinei, Japoniei, Asiei Centrale si, cu totul intimplator, de-a lungul Marii Mediterane, pe colinele muntoase europene si africane.
De-a lungul timpului, lalelele au stirnit adevarate pasiuni, intre anii 1634-1637 ajungindu-se la o adevarata tulipomanie. Zestrea acestei flori este foarte bogata. Zeci de specii au fost aduse in Europa din locurile de origine, iar horticultorii au creat mii de hibrizi, ajungindu-se la flori cu calitati inedite ca forma, vigoare, culoare, parfum. Prestanta si eleganta acestei flori au facut ca ea sa fie considerata o adevarata regina a gradinilor sau a interioarelor, in sezonul de primavara. Si drept dovada a importantei ce se acorda acestei plante, in Olanda functioneaza o mie de institutii si activitati de notorietate mondiala. Este important de stiut ca Olanda produce 70% din productia mondiala de bulbi. Aici functioneaza Sectia de Bulbicultura a Universitatii Agronomice din Wagemingen, Centrul International de Bulbicultura, Asociatia Regala a Bulbicultorilor, Asociatia Olandeza a Exportatorilor de Bulbi, Bursa Bulbilor. La Limmen a fost infiintat Muzeul -Hortus Bulborum-, unde sint adunate specii si hibrizi de plante bulboase. Aici pot fi vazute soiuri datind din 1595 sau soiul Zomerschoon, din timpul tulipomaniei (1634-1637). De asemenea, in 1949, la initiativa bulbicultorilor din regiunea Lisse, s-a infiintat forul Keukenhof (intre Haarlem si Leyde), o mare expozitie de plante bulboase, unde vedetele consacrate sint lalelele. Anual, pe o suprafata de 28 de hectare sint plantati 6-7 milioane de bulbi in diferite variante de prezentare. Perioadele de vizitare, daca doriti sa mergeti la expozitie in Olanda, sint: 15 aprilie-30 mai pentru lalele; aprilie pentru narcise; 15 aprilie-30 mai pentru zambile si mai-iunie pentru crini. Programul expozitional cuprinde si alte specii de alstroemaria sau muscari. Acest eveniment expozitional a devenit un veritabil punct de atractie turistica, cu peste 1 milion de vizitatori anual.
La noi in tara se crede ca lalelele au fost aduse din Turcia la inceputul stapinirii otomane. Documentele mentioneaza cultura de lalele abia pe la 1786-1788, cind au fost create primele gradini decorative, printre care si cea a palatului lui Nicolae Mavrogheni.
O contributie importanta la dezvoltarea acestei culturi, la noi in tara, a avut-o Laboratorul de Floricultura Eforie Nord, unde a activat dna. ing. Elena Bitlan, cea care a reusit sa adune cel mai mare numar de soiuri - peste 200.
Este important de stiut ca bulbii produsi la Eforie Nord au initiat Expozitia -Simfonia lalelelor- care, de peste 30 de ani, se organizeaza anual la Pitesti, la sfirsitul lunii aprilie si la care va invitam. Va fi o placere.

Articole asemănătoare

  • Lalele Royal Virgin, albul imaculat pentru orice gradina

    Cu inflorescente mari de un alb pur, perfect, rar intalnit printre lalele, de o forma clasica pentru aceste flori, acest soi impresioneaza prin puritate si aspectul decorativ remarcabil.

  • Laleaua Pinocchio

    Soi pitic de lalele cu inflorescente bicolore, cu petale in alb si rosu, de forma unor cupe alungite, aceasta varietate este excelenta pentru gradini, parcuri, dar si pentru buchete, atragand imediat atentia prin culorile intense si eleganta.

  • Lalele Ballade Gold

    Cu inflorescente mari, de un galben proaspat, amintind de culoarea unei lamai bine coapte, aceasta varietate de lalele este din fericire relativ usor de cultivat si intretinut, fiind foarte apreciata de florari si gradinari.

  • Laleaua Parrot Blue

    Daca suntem deja obisnuiti cu lalele rosii sau galbene, aceasta varietate exotica si rar intalnita surprinde prin coloritul aparte al petalelor, un violet deschis spre indigo, cu zone albe, ideal pentru orice gradina sau pentru ghivece asezate pe balcon.

  • Lalele Red Shine

    Varietate de lalele de un rosu aprins, intens, foarte cald, cu inflorescente in forma de cupa prelungita, Red Shine este un soi care a castigat mai multe premii la competitiile internationale de profil, fiind foarte apreciat de cultivatori.


Warning: fopen(cache/cc03decd42630b772715ba14459ae3dd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139