Lemnul viitorului vine din Asia

bambusProtectia mediului a intrat din ce in ce mai mult in atentia guvernelor din intreaga lume care cauta, astazi, resurse de energie "verzi", materiale ecologice, reciclabile si materii prime provenite din surse regenerabile. Industria forestiera este un subiect delicat, exploatarea padurilor, facuta de cele mai multe ori intr-o maniera iresponsabila, fiind o permanenta sursa de dispute intre autoritati si ONGuri.

 

Lemnul ca materie prima se distinge prin perioada lunga in care sursa (padurea) este reinnoita si gata pentru o noua exploatare. O padure de foioase are nevoie de zeci de ani pentru a ajunge la maturitate, de aceea exploatarea sa nu ar trebui sa fie facuta prin taieri "la ras" ci prin taiere selectiva sau "rarire", sub indrumarea unor silvicultori.

 

Exista insa o padure "speciala", intalnita in Asia, care nu are nevoie decat de cativa ani pentru a ajunge la maturitate: padurea de bambus. Pentru a atinge o asemenea performanta bambusul are nevoie de o rata de crestere foarte mare, majoritatea speciilor isi inalta tulpinile cu cate 4-5 cm la fiecare 24 de ore.

 

Lemnul de bambus are o sumedenie de intrebuintari, atat in industria mobilei cat si in arta culinara chinezeasca unde se folosesc mugurii. In ultima perioada el a inceput sa fie folosit in proiecte futuriste, cum este cel dezvoltat de compania japoneza Mitsubishi Motors Corporation. Acestia au creat un material special destinat interioarelor autovehiculelor, intitulat "Green plastic". Avand la baza rasini din plante si fibra de bambus, plasticul verde este deopotriva solid si biodegradabil.

 

Japonezii de la Evergreen si cei de la Links Corporation i-au gasit plantei o noua intrebuintare, care o proiecteaza direct in era digitala: componente de calculator realizate din lemn de bambus. Tastatura de lemn si mousul de lemn sunt deopotriva rezistente si arata "cool", considera multi impatimiti ai internetului sau jocurilor pe calculator. Pretul acestor gadgeturi variaza intre 50 si 120 de dolari.

 


Dragos Serban

29.09.2006

Tastatura din bambus

Tastatura din bambus

Tastatura si mouse din lemn

Articole asemănătoare

 • Din secretele trandafirului chinezesc

  Multi il cunosc sub numele incorect de trandafir japonez, insa Hibiscus rosa-sinensis, aceasta planta decorativa originara din Asia de Est, este de fapt o varietate chinezeasca.

 • Cum ne putem bucura din plin de calitatile spanacului?

  Spanacul este o planta legumicola anuala originara din Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta, care nu trece de 30 cm inaltime. Exista mai multe tipuri de spanac si despre toate se considera ca prezinta proprietati valoroase pentru sanatate.

 • Aglaonema, o planta de interior decorativa prin frunze

  Aglaonema este o planta in forma de tufa ramificata, originara din Asia de sud-est, apreciata pentru frunzele in forma de lance, de culoare verde cu dungi alb-argintii, verde inchis ori crem. Planta numara peste 60 de specii,

 • Dicentra spectabilis, o planta perena de toamna-iarna

  Dicentra spectabilis, cunoscuta si drept lamprocapnos spectabilis, este o planta perena nativa din Asia de Est.

 • Crizantemele, artificii colorate de toamna

  Chrysanthemum morifolium, cunoscuta si sub numele chrysanthemum hortorum, este o un gen din familia de plante perene Asteraceae, nativa din Asia si Europa de Nord, ce contine peste 30 de specii.


Warning: fopen(cache/0dbf9c42a5c4bbe8488b423161711373) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139