Miltonia (orhidee)

orhidee miltonia (1)

Denumire populara: orhidee panseluta, orhidee Miltonia
Familie: Orchidaceae
Expunere: lumina difuza
Udare: necesita o perioada de repaus
Temperatura: 21-29 grade Celsius ziua si 12-18 C noaptea

orhidee Miltonia (2)

orhidee Miltonia (3)

Descriere
Popularitatea orhideei Miltonia este in crestere rapida, in parte multumita dezvoltarii tehnicilor de realizare a hibrizilor, astfel producandu-se cantitati mai mari de flori.

Datorita formei familiare si a desenelor de pe petale, orhidea Miltonia este deseori numita orhidea panseluta. Florile au culori vii si apar din abundenta. Desi multe din ele dureaza chiar si o luna, perioada de inflorire este la fel de scurta ca la o floare taiata, obisnuita. Orhideea Miltonia poate fi cultivata cu usurinta in casa sau in sera. In mod normal, Miltonia infloreste primavara sau toamna.

Orhideea Miltonia si-a primit numele in onoarea lui Earl Fitzwilliam si Viscount Milton. Cultivatorii au divizat orhideele in doua grupuri, Miltonia si Miltoniopsis. Grupul Miltonia include orhidee care cresc in zone calde si sunt originare din Brazilia, pe cand orhideele Miltoniopsis sunt originare din Columbia si cresc la temperaturi moderate, la poalele dealurilor. Florile apar pe tulpini subtiri, arcuite si pot atinge pana la 5-7,5 cm diametru. Florile apar intr-o varietate de culori: rosii, albe, roz cu marginile colorate diferit si galbene.

Orhideea Miltonia poate fi o planta dificil de cultivat, dar daca este absolut necesar, cerintele care tin de temperatura si lumina pot fi indeplinite si acasa sau in sera. Miltonia prefera un amestec de pamant aerisit, care sa nu retina o cantitate foarte mare de apa; ideal este un pamant combinat cu fibre de scoarta de copac si perlita.

orhidee Miltonia (4)

orhidee Miltonia (5)

Ingrijire si cultivare
Temperatura si umiditate

Temperatura ideala in timpul zilei este de 21-29 grade Celsius, iar noaptea de 12-18 C. Pe timpul verii, orhideea se dezvolta mai rapid daca este tinuta intr-o temperatura de 26 grade Celsius. Temperaturile extreme sunt tolerate din cand in cand, atata timp cat situatia nu se prelungeste. Atata timp cat temperatura ramane in limitele rezonabile, veti avea o orhidee sanatoasa. O atmosfera umeda si o buna circulatie a aerului conferita de un ventilator sunt benefice. Miltonia prefera aerul umed, gradul optim de umiditate fiind de 55-65%. Cresterea umiditatii este necesara pentru a reduce stresul plantei atunci cand temperatura si cantitatea de lumina sunt scazute.

Lumina
Miltonia are nevoie de lumina difuza pentru a inflori; asta include si expunerea la putin soare (dar nu direct) timp de 2 ore pe zi. Pe vreme foarte calduroasa, trebuie sa ii oferiti orhideei atata umbra incat frunzele sa fie reci la atingere. Daca cresteti planta in casa, oferiti-i lumina filtrata (asezati-o la pervaz, in spatele unei perdele), din aprilie pana in septembrie. Orhideea este o planta potrivita pentru sere, atata timp cat este asezata la umbra si beneficiaza de o buna circulatie a aerului.

Udarea si tratarea cu fertilizator
Compostul nu trebuie lasat niciodata sa se usuce complet, iar vara planta trebuie udata mai abundent, de doua ori pe saptamana si tratata la fiecare doua saptamani cu o substanta fertilizatoare. Asigurati-va ca pamantul este bine udat inainte de a adauga fertilizatorul, pentru a nu se face acumulari de saruri (acestea dauneaza radacinilor). In functie de temperatura, orhideea MIltonia trebuie udata de doua ori pe saptamana, cu grija sa nu lasati apa sa se adune pe frunze sau in locul in care acestea se unesc cu tulpina, situatie care va duce la putrezirea plantei. Udati planta dimineata devreme si lasati pamantul sa se usuce pana la venirea noptii. Iarna se uda numai o data pe saptamana.

Spre deosebire de alte specii de orhidee, Miltonia are nevoie de o perioada de repaus.

Un fertilizator bun este cel bogat in nitrogen (25-9-9), care poate fi folosit pe toata perioada anului, intr-o concentratie de 1 lingurita la 3,7 l de apa. Fertilizarea se face aproximativ de doua ori pe luna sau atunci cand apar lastari noi.

orhidee Miltonia (6)

orhidee Miltonia (7)

orhidee Miltonia (8)

orhidee Miltonia (8)

Pamantul si transplantarea
Compostul potrivit pentru orhideea Miltonia este cel care are in compozitie scoarta de copac (pentru mentinerea umiditatii) si sfere mici de polistirena sau perlita (pentru a mentine pamantul aerisit). Compostul nou va ajuta orhideea sa creasca pentru doua luni, dar nu mai mult, asa ca cel mai bun motiv de a transplanta este cand incep sa apara noii lastari, la baza tulpinilor vechi. Daca orhideea are mai mult de trei pseudobulbi, rizomul poate fi taiat pentru a se realiza doua plante care apoi pot fi plantate separat.

Miltonia trebuie transplantata intr-un nou ghiveci la fiecare doi ani sau atunci cand ghiveciul sau vasul in care o tineti incepe sa se strice sau sa devina neincapator.

Boli si daunatori
In ciuda parerii generale ca o planta sanatoasa trebuie sa aiba frunze de culoare verde intens, aproape stralucitoare, orhideea miltonia are in mod normal frunzele de culoare verde deschis. Daca foliajul se inchide la culoare, atunci trebuie crescuta cantitatea de lumina pe care o primeste planta, iar daca prinde o nuanta galbena sau rosiatica, atunci trebuie asezate intr-un loc in care sa primeasca mai multa umbra.

Daunatorii obisnuiti la orhideea Miltonia sunt puricii plantelor, acarienii sau micii paienjeni rosii si musculitele verzi. Pentru combaterea lor folositi un insecticid cumparat de la magazin, pe care sa il aplicati conform instructiunilor de pe ambalaj.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Miltonia, frumusetea Americii Latine intr-un ghiveci de flori

    Marele grup al orhideelor include o varietate de apartament declarata convingator de specialisti “floarea lunii Mai”. Miltonia este confundata uneori cu trei frati patati din cauza aspectului, chiar daca botanic vorbind cele doua nu sunt in relatie de rudenie.

  • Orhidee Oncidium, delicatete si abundenta florala

    Se acomodeaza usor in spatii cu temperaturi variate, dar cel mai bine se dezvolta la 22-24 de grade Celsius. Vara tolereaza cateva grade in plus, cu conditia sa i se asigure o umiditate atmosferica constanta, prin pulverizarea periodica a tuturor partilor aeriene. Iarna se multumeste cu o medie de 18 grade Celsius, dar supusa la acest nivel al temperaturilor, pe o perioada indelungata, va stagna in crestere si nu va inflori.

  • Orhidee Pahiopedilum - delicata si plina de farmec

    Considerata usor de cultivat, este adesea recomandata incepatorilor. Un aspect foarte important in cultivarea acestei minunate orhidee este udarea, care trebuie facuta cu deosebita grija.

  • Decor interior la inceput de toamna

    Alegeti plante cu flori sau fructe frumos colorate ori exotice orhidee, considerate uneori, in mod exagerat, greu de ingrijit.

  • Orhidee Phalaenopsis

    Cunoscuta si sub numele de Orhideea Molie, este o varietate deosebita de orhidee, si chiar daca este nevoie de timp si multa munca este o floare perfecta pentru pasionati. Se adapteaza foarte repede si usor unui apartament, dar are nevoie de ingrijire permanenta.


Warning: fopen(cache/6a0ec2a148fa52a8a1087f891d6bb3ff) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139