Pachira - arborele norocos

fruct de pachira

pachira

floare de pachira

Denumire populara: Arbore norocos
Familie: Malvaceae (subfamilia Bombacoideae)
Nume alternative: Grandiflora pachira, Carolinea princeps, Aquatica pachira, Nitida pachyra. Bombax aquaticum, Pagira aquatica
Origine: America centrala si zona nordica a Americii de Sud
Inaltime: ajunge pana la 20 de metri
Lumina: plin soare, umbra
Tip de pamant: bine drenat
Udare: regulata
Perioada de inflorire: in lunile calde

Descriere:pachira
Pachira este un copac care poate atinge 20 de metri in mediul sau natural, dar ca planta de interior atinge dimensiunile unui arbust. Foliajul este stralucitor, verde deschis, cu frunze palmate, care pot ajunge pana la 30 cm lungime. Florile sunt deosebite: petalele albe se intorc inspre baza florii facand loc unui buchet spectaculos de stamine. Fructul este un ovoid verde-maroniu, care poate atinge 10-30 cm lungime si 5-6 cm diametru.

Ingrijire:
Pachira este un arbust usor de crescut ca planta de interior. Nu este pretentios, dar trebuie totusi sa i asigurati un climat si atentie corespunzatoare. Protejati arborele norocos pe perioada de iarna, pentru ca nu suporta bine inghetul si, de asemenea, feriti-l pe toata perioada anului de vant cald, uscat. In ceea e priveste udarea, nu uitati ca este un arbust tropical, deci trebuie udat regulat si din belsug pe perioada verii; iarna se uda mai rar. In perioada de crestere (lunile calde) trebuie tratat frecvent cu ingrasamant.

Pachira se gaseste in magazine in doua forme:
- mai multe trunchiuri impletite, plantate intr-un singur ghiveci;
- o tulpina plantata singura, care se poate dezvolta astfel mai bine; cand va ajunge la maturitate, pachira va avea un foliaj dens si flori.

Inmultire: seminte sau butasi

Pericole si daunatori: poate fi atacat de daunatori obisnuiti ai plantelor de ghiveci, mai ales de cosenile.

pachira in mediul naturalInfo:
- in multe culturi asiatice este considerat a fi un arbore norocos.
- este cultivat in multe regiuni tropicale, inclusiv Hawaii si sudul Calofirniei. In mediul natural, Pachira aquatica este un copac de mlastina, care creste deseori de-a lungul raurilor iar ramurile sale se arcuiesc peste apa.
- Pachira sau castanul de Guiana este cultivat atat pentru aspectul sau tropical, cat si pentru fructe si frunze. Fructul - semintele - sunt asemanatoare la gust cu cu alunele, si se mananca crude, prajite sau rumenite; ele pot si macinate si se folosesc la prepararea painii. Frunzele si florile tinere sunt considerate legume.

Lavinia Rorich
24.11.2005

Articole asemănătoare

 • Plante de birou usor de ingrijit

  Arborele de jad este perfect pentru birou, fie ca il cumparati pentru dumneavoastra, fie ca il oferiti in dar.

 • Uleiul de aragan, printre secretele frumusetii

  Uleiul de argan se produce numai in Maroc, din fructele unui copac numit Argania spinosa si este unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Arborele de argan este o specie amenintata de defrisari. In urma supraexploatarii, padurea de argan a fost declarata rezervatie a biosferei de catre UNESCO.

 • Cel mai singuratic arbore din lume. Arborele din Tenere

  Fiindca padurile ocupa inca teritorii vaste ale planetei, arborii cunoscuti individual de o lume intreaga sunt extrem de putini.

 • Jabuticaba, arborele de struguri

  Jabuticaba (Myrciaria cauliflora) este un pom fructifer neobisnuit care se intalneste in Paraguay, Argentina si sud-estul Braziliei.

 • Magia plantelor natural pictate toamna, in orice gradina

  Culoarea ruginie a frunzelor, specifica anotimpului tomnatic, este determinata de conditiile de mediu si predispozitie genetica. Punand problema altfel, daca spre exemplu arborele sau arbustul din gradina dumneavoastra nu detine chimia de baza pentru a produce frunze placut colorate la sosirea toamnei, nu puteti interveni cu nimic pentru a schimba acest lucru.


Warning: fopen(cache/e3345b50cf30d9976abc82a4e9017821) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139