Parcul National Muntii Macin


Muntii Macinului detin o insemnatate aparte in categoria formelor de relief, fiind cei mai vechi de pe teritoriul Romaniei. Povestea lor incepe mult inainte de aparitia lantului Carpatic, in perioada Carboniferului, acum circa 300 milioane de ani.

Datorita numeroaselor vestigii din zona, interesul cercetatorilor s-a concentrat pe valorificarea comorilor geologice, botanice si zoologice.  Astfel a luat fiinta parcul national omonim, in scopul conservarii si valorificarii stiintifice si turistice a zonei.

Parcul National Muntii Macinului se gaseste pe teritoriul judetului Tulcea, in nord-vestul regiunii istorice a Dobrogei, avand o suprafata totala de 11.151,82 hectare. Teritoriul parcului reprezinta singura zona din Europa in care pot fi intalnite laolalta ecosisteme caracteristice stepei pontico-balcanice si padurilor submediteraneene sau balcanice. 

Desi sunt munti de altitudine joasa, inaltimea variind intre 7 si 467 m (Vf. Tutuiatul), acestia prezinta un relief pronuntat alpin. Peisajele arhaice surprinzatoare au luat nastere ca urmare a proceselor intense de dezagregare a rocilor. Sunt bine cunoscute cateva formatiuni formate in acest mod: “Pinguinii”, “Dochia” si “Dinozaurul din Dobrogea”.

Din punct de vedere litologic, se remarca prezenta granitelor gnaisice, calcarelor cristaline, rocilor metamorfice, eruptive si a depozitelor loessoide. Parcul National Muntii Maciunului adaposteste circa 1.770 de specii de plante, dintre care 72 sunt considerate vulnerabile sau rare iar 27 cresc doar aici. Diversitatea floristica este data de interferenta unor zone floristice, astfel incat aici sunt prezente specii euro-asiatice, central-europene, caucaziene, balcanice, pontice si mediteraneene.

Padurile sunt constituite din amestecuri de specii de foioase, inspre nord fiind dominant gorunul, iar in sud stejarul brumariu si stejarul pufos. In ceea ce priveste fauna, in Parcul National Muntii Macinului au fost identificate 1.436 specii de insect, 7 specii de amfibieni, 11 specii de reptile, 181 specii de pasari si 47 specii de mamifere.

Pe teritoriul parcului exista in prezent 6 trasee turistice: Traseul "Tutuiatu", Traseul "Greci - Dealul cu drum - Nifon", Traseul "Varful Crapcea", Traseul "Culmea Pricopanului", Traseul "Cozluk- Valea Plopilor" si Traseul "Valea Vinului - Cerna". In Parcul National Muntii Macinului se poate ajunge din Tulcea, Constanta, Braila, Galati sau Slobozia prin comuna Greci, care este principala cale de acces.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Defileul Jiului

    Infiintat in anul 2005 pe suprafata de 11,127 hectare, Parcul National Defileul Jiului este una dintre cele mai tinere arii protejate din Romania.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Tam Dao, Vietnam

    Parcul National Tam Dao se gaseste la 70 km de Hanoi si a luat fiinta in anul 1996 pentru a veni in sprijinul conservarii biodiversitatii.

  • Parcul National Saxon, Germania

    Nu departe de orasul Dresden se gaseste Parcul National Saxon, unul dintre cele mai spectaculoase din Europa.


Warning: fopen(cache/2c0c405495cb6a9f7ef9e89bd4dac6d4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139