Parcul National Padurea Pietrificata, Arizona

Parcul National Padurea Pietrificata se afla in statul Arizona si se remarca la nivelul continentului american atat in plan turistic cat si in cel stiintific. Se compune din doua regiuni cu caracteristici ale peisajului distincte, ce pot fi cuprinse intr-o singura drumetie. Limitele sale au fost extinde in anii 1932 si 1970 pentru a fi protejata o suprafata mai mare a desertului. 
 
Sudul parcului adaposteste una dintre cele mai extinse paduri pietrificate din lume, poduri naturale si fosile de acum 225 milioane de ani. In partea opusa se intinde Desertul Pictat, numit astfel din cauza formatiunilor multicolore de tip "badlands".

Parcul National Padurea Pietrificata ofera o lectie de  istorie a Pamantului, insa pentru cei neinitiati ar putea sa nu fie spectaculos pe masura asteptarilor. Unii oameni doresc sa gaseasca arbori verzi in pozitie verticala, si gasesc buturugi sau portiuni de trunchiuri pravalite la pamant. 

Padurea Pietrificata este casa unora dintre cele mai impresionante fosile gasite vreodata. Anual, eroziunea eoliana scoate la lumina noi dovezi cum ca regiune ar fi fost una tropicala, cu arbori falnici si animale pe care astazi ni le putem doar imagina.

Paleontologii au identificat in Parcul National Padurea Pietrificata peste 150 specii de plante si alte cateva specii de animale. Copacii au fost rasturnati de eruptiile vulcanice si acoperiti cu un strat gros de noroi si cenusa vulcanica. Ingropati sub sedimente, acestia au suferit pe parcursul milioanelor de ani modificari de structura, fiind pietrificati.  Astazi, vegetatia predominanta este formata din peste 100 specii de ierburi dintre care multe sunt native in regiune.

Prezenta umana coboara pe firul istoriei mult inainte de primele marturii scrise, in preistorie. Petroglifele incrustate pe cateva roci si marcajele calendarului solar de la Puerco Pueblo fac dovada unei civilizatii in curs de dezvoltare, preocupata de ciclicitatea fenomenelor astronomice.    

 Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.

 • Parcul National Wulingyuan, China

  Parcul National Wulingyuan se numara printre cele mai spectaculoase arii protejate din China si se gaseste in vestul provinciei Hunan.


Warning: fopen(cache/ca1bb8726505491c0554934e59869729) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139