Parfumul si farmecul Iasomiei Arabe

- Parte a speciei Jasminum Sambac, din familia Oleacee, numita de multi si Iasomia Araba, este originara din sudul Asiei, Filipine, India, Myanmar si Sri Lanka.

Printre cele mai intalnite nume ale acestei flori se numara si Bel, Beli, Mogra, Mallika, Kampupot, Melati putih, Sampaguita, Kampupot, Mallepuwu, Mallikaipu, dundu Mallige, si Kaliyan.

Denumirea botanica Sambac este derivata din interpretarea gresita a denumirii sanscrite Champaka. Aceasta face referire la arbustul cu flori foarte parfumate numit Michelia Champaca.

Iasomia Araba este un arbust peren care creste pana la inaltimea de 3 metri. Frunzele sunt opuse ori in unele cazuri acestea cresc in spirale, au o forma ovala, lunginea de pana la aproximativ 12 centimetri si latimea ajunge de la 2 pana la 7,5 centimetri.

Florile se dezvolta in grupuri de pana la 12, sunt foarte parfumate si au o corola alba cu un diametru de 2-3 centimetri si pana la 9 lobi. Florile isi deschid petalele pe timp de noapte si dis de dimineata, parfumand aerul din jur cu o mireasma unica si deosebita.

Datorita mirosului uimitor de puternic si placut, dar si aspectului, aceasta iasomie este raspandita ca planta ornamentala in zona tropicelor. Multe dintre plantele acestei specii au fost alese pentru a primi o atentie sporita in cadrul unor sere si gradini special amenajate. Acestea cresc de regula deliberat plantele alese pentru a fi cultivate datorita anumitor caracteristici precum culoarea florilor sau frunzelor, forma acestora, randamentul si nu in ultimul rand mirosul. Inmultite corect aceste plante isi pastreaza caracteristicile speciale.

In Indonezia Iasomia Araba este declarata floare nationala alaturi de Orhideea Lunii si Rafflesia arnoldi, planta pe cale de disparitie fara tulpina si frunze care creste pe radacinile si tulpinile altor plante.

Aceasta floare este si foarte importanta in cadrul ceremoniilor de nunta organizate de etnicii din Indonezia, in special cei din insula Java.

In Filipine floarea este cunoscuta dupa numele sampaguita si a fost aleasa floare nationala incepand din 1937. Din iasomie acestia fabrica uleiuri si coronite pe care le comercializeaza in magazine, pe strazi si multe din esentele extrase din aceasta frumoasa si parfumata floare sunt folosite in biserici. Uleiurile esentiale obtinute din Iasomia Araba sunt intrebuintate si in medicina alternativa, ca remediu pentru durerile de cap.

In Cambodgia aceeasi planta este folosita in ritualurile religioase care aduc jertfe lui Buddha. Sezonul iasomiei incepe in iunie, luna in care ploile sunt foarte dese de regula. In aceasta perioada majoritatea cetatenilor pun bobocii intr-un ac de lemn pentru a fi prezentati lui Buddha.

In China iasomia este prelucrata si intrebuintata la prepararea ceaiurilor.

Articole asemănătoare

  • Magenta Diadem, un trandafir cu un colorit rar

    Varietate de origine germana nu prea des intalnita de trandafir floribunda cu boboci rotunzi, de un violet deschis, incantator, este un soi relativ usor de cultivat si intretinut, iesind usor in evidenta datorita culorii.

  • Trandafirii Snow Dance

    Cu bobocii sai de un alb pur, imaculat, mari si intr-un frumos contrast cu frunzisul de un verde inchis, lucios, este o varietate perfecta atat pentru decor cat si pentru buchete sau decoratiuni florale pretentioase, pentru ca florile rezista bine dupa ce sunt taiate.

  • Trandafirii Big Purple

    Un trandafir cu un colorit mai putin intalnit, un purpuriu deschis spre mov (veti intalni si exemplare cu note cromatice roz), Big Purple este o varietate pe care unii pasionati o adora tocmai datorita nuantei mai putin intalnite, in vreme ce altii nu sunt deloc incantati de el si prefera tradafirii clasici rosii, galbeni sau albi.

  • Beneficii remarcabile oferite vara de pepenele galben

    Din punct de vedere calendaristic, august este ultima luna de vara, iar lucrul acesta se cunoaste si din alimentele sanatoase ce ne sunt puse inainte. In aceasta perioada, chiar si fara ca cineva sa-si propuna a urma o dieta riguroasa, devine mai sanatos datorita alimentatiei de sezon bogate in produse naturale.

  • Rezervatia naturala Fanjingshan, China

    Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim,


Warning: fopen(cache/60f5c0f11a38dc658dec3270a5cf39f5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139