Penjing Landscape - arta peisajelor reproduse intr-un ghiveci

In China, Penjing este o extensie a artei modelarii bonsailor iar numele sau se traduce ad litteram “peisaj intr-un ghiveci”. Dupa cum este de inteles, conceptul Penjing Landscape are ca obiectiv crearea de peisaje miniaturale complexe, ceea ce implica mai multe decat simpla modelare a pomisorilor bonsai.

In acest scop, dupa pricepere si inspiratie, chinezii fac uz de orice element care ar aduce ghiveciului o doza suplimentara de realism, de la pietre, apa ori frunze, pana la mici vietati.

Acest tip de arta isi are radacinile pe teritoriul Chinei din timpul Dinastiei Qing (1644-1911), cand va fi fost extrem de populara in randul oamenilor simpli. Cu timpul vor lua fiinta scoli, promovand diferite practici pe teritoriul intregii tari, care vor croi drumul stiintei rafinate si exclusiviste de astazi. 

Un lucru inedit de factura estetica, si pe care dorim sa vi-l aducem in atentie, este ca valoarea operelor Penjing Landscape este conferita uneori de modul in care se infatiseaza ramurile fara obisnuita lor podoaba (frunze, flori). Exemplul din imaginea de sus, printre altele, ar merita din plin numele “Toamna, intr-un ghiveci” sau “Toamna din ghiveciul meu”.

Este de remarcat expresivitatea, dinamica tipica acestui anotimp pe care autorul o insufla doar prin asocierea dintre pietre si bonsaiul care are ramurile directionate cum ar fi batute de vant.

Sursa foto

I. C.
   

Articole asemănătoare

 • Laleaua Gold Fever, o alegere excelenta pentru mai multa culoare

  Cu inflorescentele sale de un galben intens, luminos, acest soi de lalea este o inspirata optiune atat pentru gradini si parcuri, cat si pentru a fi crescuta intr-un ghiveci sau jardiniera.

 • Gladiolele Velvet Eyes

  Varietate de gladiole cu parfum puternic, dulce, intens si colorit mov-visiniu, perfecte pentru buchete si aranjamente florale (rezista mult timp dupa taiere), Velvet Eyes sunt perfecte si pentru gradini sau parcuri, dar si pentru a fi crescute intr-un ghiveci sau in jardiniere, cat timp au suficienta apa, soare si un pamant fertil.

 • Laleaua White Parrot, o raritate imaculata

  O lalea alba este o raritate, iar aceasta varietate nu are doar o culoare pura, intensa, in nuante de fildes, cu mici pete verzi la baza cupei, dar si o buna rezistenta la frig si boli sau daunatori, adaptandu-se usor in gradina sau intr-un ghiveci de dimensiuni mai mari. White Parrot este o buna alegere pentru cei care prefera sa aiba in gradina sau in apartament lalele, dar si-ar dori in acelasi timp alte culori si nuante.

 • Trandafirii Allgold

  Cu bobocii relativ mari, de un galben palid, delicat (veti intalni si exemplare cu un colorit mai intens) si parfum puternic, dulceag, acest soi de trandafir floribunda este foarte bun pentru gradini sau parcuri, dar poate fi cultivat relativ usor si intr-un ghiveci de mari dimensiuni.

 • Caisul Compacta

  Caisul Compacta va avea nevoie de un sol fertil, cu drenare buna, cat mai mult soare si un loc unde sa nu bata curentii reci de aer, si se adapteaza la fel de usor in gradina, sera sau, de ce nu, intr-un ghiveci de mari dimensiuni daca vreti sa il amplasati pe o terasa unde are destula lumina.


Warning: fopen(cache/558b40c43d191b4d6e7a5b1f89915354) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139