Plante de apartament - Chlorophytum comosum

chlorophytum comosum 

Denumire stiintifica: Chlorophytum comosum

Familie: Agavaceae (In clasificarile vechi era consideratata ca apartinand familiei Liliaceae)

Origine: Africa de Sud

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena, erbacee, cu crestere compacta sub forma de tufa, formeaza radacini viguroase care tind sa umple rapid ghiveciul. Este apreciata de iubitorii plantelor decorative prin frunzis, datorita frunzelor lungi si subtiri, ca niste panglici, de culoare verde deschis, striate cu alb pe mijloc. Datorita acestui frunzis, lung si gratios, ce capata pe masura cresterii, un aspect curgator/pendent, Chlorophytum comosun se cultiva cel mai bine in ghivece sau cosuri suspendate. Formeaza stoloni ce sunt presarati cu mici rozete de frunze, care in contact cu pamantul dezvolta rapid radacini.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare: Este perfect acomodata la conditiile climaterice din tara noastra, fiind considerata, pe buna dreptate, una din cele mai nepretentioase plante de interior.

 

 

Suporta foarte bine lumina intensa cat si semiumbra. Rezista un timp si in locatii puternic umbrite, dar nu formeaza frunzis si isi pierde intensitatea culorii.

Nu este o planta iubitoare de caldura. Desi tolereaza si 28-30 grade Celsius, cel mai bine creste la temperaturi medii, intre 15 si 20 grade. Iarna rezista chiar si la 5 grade Celsius, dar stagneaza din crestere si intra in repaus.

Are nevoie de o udare moderata, indiferent de anotimp. Vara, odata cu cresterea temperaturilor, devine un pic mai setoasa, necesitand o udare la 3-4 zile, pe cand iarna, are nevoie de apa doar o data pe saptamana. Rezista mai bine la lipsa apei decat la udari abundente, excesul de umiditate, pe timp indelungat, la nivelul radacinilor, duce la putrezirea plantei.

Nu necesita umiditate atmosferica ridicata, multumindu-se cu spalarea frunzelor, o data la 2 saptamani, sub dus cu apa la temperatura camerei.

Substratul de cultura poate fi orice tip de sol, cu orice nivel al pH-ului, Chlorophytum nefiind o planta  mofturoasa in privinta aciditatii sau alcalinitatii acestuia. Un pamant de gradina sau un pamant de flori din comert ii va satisface pe deplin necesarul de nutrienti.

 

 

Si in privinta fertilizarii, este extrem de toleranta, neridicand pretentii in aceasta directie. Pentru plantele mature, utilizate ca piese centrale de decor, se poate ajuta cresterea viguroasa a frunzisului, cu o doza slaba de ingrasamant lichid pentru plante verzi, aplicat din aprilie pana in septembrie, la fiecare 10-12 zile.

 

 

Inflorirea se produce doar la exemplarele ce beneficiaza de lumina suficienta, stelute mici cu sase petale de culoare alba, aparand la extremitatile stolonilor.

 

 

Chlorophytum comosum, se inmulteste la fel de usor pe cat se cultiva. Micile rozete ce apar de-a lungul stolonilor, formeaza radacini imediat ce sunt plantate pe substrat usor si permeabil.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Pentru a ajuta tufa sa se dezvolte bogat si uniform rasuciti periodic ghivecele sau cosurile suspendate, pe directia luminii. Planta va forma frunze peste tot, imbracand uniform si elegant recipientul.

 

Specii si varietati: C.borivilianum, C.tuberosum, C.undulatum.

 

 

Iunie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

 • Istoria violetelor africane

  Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

 • Despre iarna, plante de apartament si boli

  In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

 • Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta

  Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.

 • Sase plante de apartament usor de ingrijit

  Unele plante de apartament sunt usor de intretinut. Cu putina atentie din partea noastra ele vor creste armonios si vor schimba aerul si infatisarea casei.

 • Clivia Miniata, un superb crin de apartament

  Sub denumirea stiintifica de Clivia Miniata, crinul de apartament este una din cele mai frumoase plante ce aduce in locuinta o raza de caldura si soare chiar si in zilele ploioase si mohorate.


Warning: fopen(cache/e15c0c5571d3039417f6803e367474e8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139