Clivia Miniata, un superb crin de apartament

 Sub denumirea stiintifica de Clivia Miniata, crinul de apartament este una din cele mai frumoase plante ce aduce in locuinta o raza de caldura si soare chiar si in zilele ploioase si mohorate.

Clivia Miniata mai este comun denumita crin Kaffir, crinul lui St. John sau crinul de foc. Cerintele minunatei flori sunt foarte reduse, dezvoltandu-se foarte bine si cu lumina sau apa putina.

Acest gen de planta ornamentala face parte din familia Amaryllidaceae, nu are bulbi sau rizomi, insa radacinile sunt asemeni unei franghii groase.

Clivia provine din padurile intunecoase si umede din Africa de Sud si a ajuns in Anglia in 1854, botanistul John Lindley numind-o Clivia Miniata pentru a o onora pe Charlotte Clive, Ducesa de Northumberland.

Datorita abilitatii de a supravietui in zonele umbroase, crinul lui St. John a castigat repede popularitate si a ajuns in mai toate casele victoriene, in camerele de zi precum si cele pentru primirea oaspetilor.

Multe specii ale acestui crin au disparut in timp din cauza colectionarilor de plante si din cauza celor care foloseau rizomii in tratamentele medicinei traditionale.

Ingrijirea crinului difera in functie de perioada anului. Vara are nevoie de atentie sporita. Trebuie ferit de lumina puternica si totodata are nevoie de o cantitate medie de apa.

Toamna, acest crin intra in repaus. Trebuie udat mai putin si mutat intr-o incapere racoroasa.

Clivia nu trebuie transplantata des. Doar daca este nevoie, o data la trei sau patru ani.

Articole asemănătoare

 • Red Magic - un soi special de zambile

  Soi de zambile cu un parfum puternic, dulceag, seducator, numeroase inflorescente in forma de stea cu petale de un rosu deschis spre roz si centru alb, Red Magic este una dintre cele mai frumoase flori pe care le puteti planta intr-o gradina mai mica sau un ghiveci, usor de intretinut si care se adapteaza repede oricarui climat si sol.

 • Despre iarna, plante de apartament si boli

  In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

 • Sase plante de apartament usor de ingrijit

  Unele plante de apartament sunt usor de intretinut. Cu putina atentie din partea noastra ele vor creste armonios si vor schimba aerul si infatisarea casei.

 • Clivia miniata - Crinul iernii

  Planta erbacee, cu frunze arcuite, lungi (40-50 cm) si lanceolate, asemanatoare cu niste curele late, dispuse sub forma de evantai pe un trunchi scurt, Clivia miniata impresioneaza prin florile sale deosebite, de culoare portocaliu intens, rosu-oranj sau galben.

 • Caryota. O planta de apartament deosebita.

  Caryota sau palmierul telina este un palmier cu un frunzis extrem de decorativ, ce seamana cu niste frunze de telina, de unde si una dintre denumirele sale comune.


Warning: fopen(cache/d13d00ee5327d6b9596baf93be98462c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139